Grčki Robin Hood pljačka bogate i dijeli siromašnima

/

Najtraženiji čovjek u Grčkoj, pljačkaš banaka i otmičar, Vassilis Palaiokostas (48), ujedno je i jedna od najpopularnijih osoba jer postupa kao pravi Robin Hood.


On pljačka banke i pomaže siromašnima, kakav je i sam bio dok nije krenuo drugim putem.

Priču objavljuje BBC pod nazivom “Neuhvatljivi” jer lokalni mediji Palaiokostasa ne prikazuju u pravom svjetlu.

vasilis7

Narod ga je opjevao, njegov lik često je na plakatima, naročito otkako je kriza protresla Grčku do temelja, a ljudi su uvjereni da su za krizu krive pohlepne banke i korupcija.

Za Vassilisovu glavu je raspisana nagrada od čak 1,4 miliona eura, za njim tragaju CIA specijalci u Grčkoj, poznati kao “nevidljivi”, ali zasad grčki Robin Hood, koga u narodu zovu “kraljem planina”, ostaje pravi nevidljivi.

Nikad niko iz njegovog okruženja nije otkucao njegovo boravište, što i nije neobično jer plijen iz pljačkaških pohoda velikodušno dijeli sa siromašnima, pomaže djevojkama koje ne mogu da se udaju bez miraza, a sam živi skromno, kaže grčka legenda koja nalikuje na filmsku priču.
vasilis
Rođen je 1966. godine u selu na snijegom prekrivenoj planini u središtu Grčke, gdje je njegov otac čuvao koze, a on kao u idola gledao u starijeg brata Nikosa. U školu su i po snijegu išli bosi, a kad bi snijeg bio previsok za mlađeg brata, stariji bi ga nosio.

Kad je imao 13 godina, porodica se preselila u grad, stariji brat je otišao na more, a Vassilis je dvije godine radio na pokretnoj traci u fabrici sira. Grčka je ekonomija tada bujala, ali samo zato da bi bogatiji postali još bogatiji.

“Vassilis je patio, bio je praktično rob za nadnicu i zato se okrenuo protiv šefova”, kaže njegov prijatelj.

Gledao je “Rockija”, Schwarzeneggera, Clinta  Eastwood u “Bijegu iz Alkatraza” i otisnuo se u pljačke. S bratom je u sedam godina počinio nekoliko desetina razbojništava kradući videorekordere. Tad je sreo Costasa Samarasa, “umjetnika” i pljačke su prešle na viši nivo.

Policiji blokira vrata dok pljačka zlataru, a kad probiju vrata, na putu ih čekaju rasuti ekseri. Ako uzme nečiji auto, vrati ga opranog i sa novcem na sjedištu, ako mu neko da da jede, on to višestruko preplati.
vasilis2
Za njim je organizovana velika potjera, ispucali su za njim stotinu metaka pa je vlastima napisao pismo kako za njim pucaju, a on u desetinama pljački nikad na čovjeka nije ispalio metak.

Pismo je potpisao otiskom prsta u mastilu. Vlasti su mu nakon toga na teret stavile bombu kojom je ubijen pomoćnik ministra tvrdeći da je nađen njegov otisak. Narod se pak pita odakle otisak na bombi koja je eksplodirala…

(fokus)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...