Birački odbori su najslabija karika u izbornom sistemu BiH

Datum:

Glavni problem Općih izbora 2014 jesu Birački odbori koji često u funkciji određenih političkih opcija pokušavaju da promijene volju građana, a to najbolje rade kroz sistem dopisivanja i lobiranja za određene političke opcije i kandidate, kazao je politički analitičar Almir Terzić o dešavanjima sa ponovnim brojanjem glasova sa više od 120 biračkih mjesta, piše bh. novinska agencija Patria.

– Velike su nelogičnosti uočene u Glavnom centru za brojanje kad je u pitanju odnos broja glasova partija i kandidata, glasova koje su kandidati osvojili. U određenim sredinama, Birački odbori su u funkciji određenih kandidata i tako preferirajući njihov ulazak u skupštine i parlamente dopisuju određene glasove, što je krivično djelo – navodi Terzić.

On je podsjetio da su i ranije zabilježeni takvi slučajevi koji su sankcionisani novčanim kaznama i zabranom obavljanja poslova u izbornoj administraciji.

– Vjerujem da će CIK i ovaj put tako postupiti gdje se dokaže da je bilo izbornog inženjeringa. Birački odbori su najslabija karika u izbornom sistemu BiH i pod hitno, izmjenama Izbornog zakona treba utvrditi da to ne mogu biti politički imenovane osobe, već bar osobe koje su angažovane u državnoj administraciji kako bi se spriječili pokušaji izborne prevare i krađe – kazao je Terzić.

Što se tiče trajanja procesa brojanja glasova, Terzić navodi da mi imamo veliki problem zato što imamo sistem po kojem se broje glasovi za četiri nivoa vlasti.

– Ima se obaveza izbrojati glasove za 7901 kandidata (bili oni stranački ili nezavisni). Dakle, kandidatske glasove, ne samo stranaka i koalicija, i zato ide sporije proces verifikacije glasačkih listića. Dobro je da se verifikuju u Glavnom centru za brojanje jer to smanjuje mogućnost izbornog inžinjeringa. Ne treba isključiti da je moguće da na nekim nivoima dođe do poništavanja rezultata ako bude velikog odstupanja – kazao je Terzić za Patriu.

On je još jednom potcrtao da je potrebna hitna izmjena izbornog zakonodavstva kako bi se smanjile izborne krađe.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

Franka Križanović iz Viteza prije tri godine otišla je...

Predstavnički dom PSBiH usvojio principe Budžeta institucija BiH za 2022. godinu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je principe i usvojio...

U julu će porasti promjenjive kamatne stope, još jedan udar se očekuje na jesen

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći...

Očekuje li BiH nestašica nafte i drugih proizvoda i koje mehanizme vlasti imaju na raspolaganju

Prije nekoliko dana mnoga mjesta u Sloveniji ostala su...