Vanredni kongres ne smiruje članstvo: Lagumdžija mora otići!

Datum:

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, koja je trajala 12 sati odlučeno je da će vanredni Kongres ove stranke biti održan 6. decembra, a na kojem bi trebalo biti izabrano kompletno novo rukovodstvo SDP-a, piše Patria.


Bura i nesporazumi te činjenica da Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a nije želio podnijeti ostavku dodatno su podijelili članstvo i produbili krizu. Naime, debakl na Općim izborima bio je osnovni motiv za smjenu Lagumdžije, ali kojem se ne ide iz fotelje, iako su to mnogi članovi zagovarali.

 

Inače, SDP je izgubio više od pola mandata (5) u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH umjesto 8 imat će 3, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izgubila skoro dvije trećine mandata (17) umjesto 28 imat će svega 11, a u Narodnoj skupštini RS-a izgubila sva 3 mandata i više neće biti parlamentarna.

 

-Zar ovo nije alarmantno, mi smo raspravljali više o tome da li nam treba vanredni ili redovni kongres nego o debaklu na izborima. Dakle, očito da je sada jasno da mnogi žele spasiti makar partijsku fotelju u ovom trenutku – kaže naš izvor.

 

Na Glavnom odboru ipak je odlučeno da će se održati vanredni kongres, što u ovom trenutku najviše odgovara samom Lagumdžiji, a upravo zbog toga ostavku je podnio Denis Bećirović.

 

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je novinarima da je usvojen red aktivnosti koje treba uraditi do održavanja vanrednog Kongresa koji će biti održan 6. decembra u Sarajevu. Po njegovim riječima, cilj ovog rukovodstva je da “SDP-ov brod dovedu u mirnu luku“. 

 

Mnogi članovi SDP-a razočarani su ovakvim raspletom jer vjeruju da ne mogu bez izmjene Statuta demokratizirati partiju. Tenzije rastu i iako je Lagumdžija zadovoljan ishodom, jedan dio članstva je nezadovoljan i neće odustati u namjeri da Zlatko Lagumdžija plati ceh izbornog neuspjeha za koji ga najviše krive članovi iz Tuzle i Krajine. Ovi predstavnici SDP-a pristaju samo na jedno-odlazak Lagumdžije iz fotelje predsjednika stranke.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Povezani postovi
Related

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas razmatra o računovodstvu i zdravstvenom osiguranju

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine...

Slatka u domovima ministara i parlamentaraca danas im povećane plate za 500 KM

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija...

Usvojena inicijativa kojom će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u drugom krugu...

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

Franka Križanović iz Viteza prije tri godine otišla je...