Vanredni kongres ne smiruje članstvo: Lagumdžija mora otići!

Datum:

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, koja je trajala 12 sati odlučeno je da će vanredni Kongres ove stranke biti održan 6. decembra, a na kojem bi trebalo biti izabrano kompletno novo rukovodstvo SDP-a, piše Patria.


Bura i nesporazumi te činjenica da Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a nije želio podnijeti ostavku dodatno su podijelili članstvo i produbili krizu. Naime, debakl na Općim izborima bio je osnovni motiv za smjenu Lagumdžije, ali kojem se ne ide iz fotelje, iako su to mnogi članovi zagovarali.

 

Inače, SDP je izgubio više od pola mandata (5) u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH umjesto 8 imat će 3, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izgubila skoro dvije trećine mandata (17) umjesto 28 imat će svega 11, a u Narodnoj skupštini RS-a izgubila sva 3 mandata i više neće biti parlamentarna.

 

-Zar ovo nije alarmantno, mi smo raspravljali više o tome da li nam treba vanredni ili redovni kongres nego o debaklu na izborima. Dakle, očito da je sada jasno da mnogi žele spasiti makar partijsku fotelju u ovom trenutku – kaže naš izvor.

 

Na Glavnom odboru ipak je odlučeno da će se održati vanredni kongres, što u ovom trenutku najviše odgovara samom Lagumdžiji, a upravo zbog toga ostavku je podnio Denis Bećirović.

 

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je novinarima da je usvojen red aktivnosti koje treba uraditi do održavanja vanrednog Kongresa koji će biti održan 6. decembra u Sarajevu. Po njegovim riječima, cilj ovog rukovodstva je da “SDP-ov brod dovedu u mirnu luku“. 

 

Mnogi članovi SDP-a razočarani su ovakvim raspletom jer vjeruju da ne mogu bez izmjene Statuta demokratizirati partiju. Tenzije rastu i iako je Lagumdžija zadovoljan ishodom, jedan dio članstva je nezadovoljan i neće odustati u namjeri da Zlatko Lagumdžija plati ceh izbornog neuspjeha za koji ga najviše krive članovi iz Tuzle i Krajine. Ovi predstavnici SDP-a pristaju samo na jedno-odlazak Lagumdžije iz fotelje predsjednika stranke.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Povezani postovi
Related

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...

Horor u Banjoj Luci: Pretučen učenik 9. razreda, u besvjesnom stanju prevezen u UKC RS

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju...

U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo...

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na...