Vanredni kongres ne smiruje članstvo: Lagumdžija mora otići!

/

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, koja je trajala 12 sati odlučeno je da će vanredni Kongres ove stranke biti održan 6. decembra, a na kojem bi trebalo biti izabrano kompletno novo rukovodstvo SDP-a, piše Patria.

Bura i nesporazumi te činjenica da Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a nije želio podnijeti ostavku dodatno su podijelili članstvo i produbili krizu. Naime, debakl na Općim izborima bio je osnovni motiv za smjenu Lagumdžije, ali kojem se ne ide iz fotelje, iako su to mnogi članovi zagovarali.

Inače, SDP je izgubio više od pola mandata (5) u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH umjesto 8 imat će 3, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izgubila skoro dvije trećine mandata (17) umjesto 28 imat će svega 11, a u Narodnoj skupštini RS-a izgubila sva 3 mandata i više neće biti parlamentarna.

-Zar ovo nije alarmantno, mi smo raspravljali više o tome da li nam treba vanredni ili redovni kongres nego o debaklu na izborima. Dakle, očito da je sada jasno da mnogi žele spasiti makar partijsku fotelju u ovom trenutku – kaže naš izvor.

Na Glavnom odboru ipak je odlučeno da će se održati vanredni kongres, što u ovom trenutku najviše odgovara samom Lagumdžiji, a upravo zbog toga ostavku je podnio Denis Bećirović.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je novinarima da je usvojen red aktivnosti koje treba uraditi do održavanja vanrednog Kongresa koji će biti održan 6. decembra u Sarajevu. Po njegovim riječima, cilj ovog rukovodstva je da “SDP-ov brod dovedu u mirnu luku“.

Mnogi članovi SDP-a razočarani su ovakvim raspletom jer vjeruju da ne mogu bez izmjene Statuta demokratizirati partiju. Tenzije rastu i iako je Lagumdžija zadovoljan ishodom, jedan dio članstva je nezadovoljan i neće odustati u namjeri da Zlatko Lagumdžija plati ceh izbornog neuspjeha za koji ga najviše krive članovi iz Tuzle i Krajine. Ovi predstavnici SDP-a pristaju samo na jedno-odlazak Lagumdžije iz fotelje predsjednika stranke.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...