SDA sa 110 osvojenih mandata prva stranka u BiH

Datum:

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u današnjoj odluci o utvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. oktobra.

Time je SDA postala vodeća stranka u Bosni i Hercegovini s obzirom da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518 koliko se zvaničnika bira na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda Ramiza Salkića. 

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati deset zastupnika od kojih devet iz bh. entiteta FBiH i jednog iz bh. entiteta RS, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 29, Koalicija Domovina koju predvodi SDA u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama deset kantona u bh. entitetu FBiH SDA imati ukupno 71 zastupnika. 

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata. 

HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH  iz hrvatskog naroda Dragana Čovića, a potpredsjednika bh. entiteta RS iz hrvatskog naroda Josipa Jerkovića iz Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB. 

U Predstavničkom domu PS BiH  HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP dr. Ante Starčević – HSP HB  imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

Koalicija  HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB u skupštinama kantona u FBiH imat će 51 zastupnika. 

Savez za bolju budućnost (SBB) osvojio je ukupno 56 mandata: četiri u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bh. entiteta FBiH, 16 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 36 zastupnika u skupštinama deset kantona u FBiH.

Na svim razinama vlasti u BiH Demokratska fronta (DF) osvojila je ukupno 46 mandata i to pet u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBiH, 14 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 27 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Sa osvojenih ukupno 43 mandata Socijaldemokratska partija (SDP) je peta stranka u Bosni i Hercegovini. SDP će imati tri zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH, 11 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 29 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH. 

SNSD će imati predsjednika RS-a što će biti Milorad Dodik. 

U Predstavničkom domu PS BiH SNSD će imati šest zastupnika iz bh. entiteta RS, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, te tri u skupštinama kantona u FBiH.

HDZ 1990 imat će ukupno 25 mandata i to jedan u Predstavničkom domu PS BiH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 20 u skupštinama kantona u FBiH. 

Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) osvojila je ukupno 13 mandata: jedan u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBIH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te osam u skupštinama kantona bh. entiteta u FBiH.

Stranka za BiH ima ukupno osvojenih 10 mandata: tri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i sedam u skupštinama kantona bh. entiteta FBiH. 

Među značajnijim strankama su i Koalicija DNS – NS -SRS sa osvojenih ukupno devet mandata: jedan u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS i osam u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS.

Tu je i PDP koji će imati sedam mandata u Narosnoj skupštini bh. entiteta RS, a jedan u Koaliciji sa NDP-om u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS.  

Iz PDP-a je i novi član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić. 
(Vijesti.ba/AA)

Povezani postovi
Related

Završen sastanak Osmorke i HDZ-a: Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Nikšić premijer Vlade FBiH

U Konjicu je danas okončan sastanak Osmorke i HDZ-a BiH....

Lopovi opuhali trgovinu: Odnijeli hranu, cigarete, alkohol i novac

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo jučer je prijavljeno da...

Ukrao Golf, malo se provozao, odvezao ga u drugo dvorište odakle je ukrao bicikl

Pripadnici banjalučke Policijske uprave uhapsili A. S. iz Prijedora...

Ko je kriv zbog nasilja djece: Roditelji, škola ili sistem?

Gotovo svakodnevno slušamo o novim slučajevima vršnjačkog nasilja u...