Sjajna atmosfera među rukometašima: Marković najavio pozitivan rezultat protiv Bjelorusije

/

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom s Bjelorusijom u srijedu u Minsku, otvara novi ciklus kvalifikacija za nastup na evropskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj.

Reprezentacija se u punom sastavu okupila u nedjelju, prvi put nakon tri mjeseca od historijskog plasmana na svjetsko prvenstvo, koje će se u januaru igrati u Kataru.

Selektor Dragan Marković na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao je da ga raduje činjenica da su igrači odmah poslije utakmica u svojim klubovima stigli na okupljanje, iako su imali dozvolu da idu svojim kućama i porodicama.

– Imamo sjajnu atmosferu u ekipi. Vrijeme za nove kvalifikacije i novu odgovornost i sigurno da se mora stišati groznica nakon plasmana na SP-u – kazao je Marković.

Uvodni susret s Bjelorusijom Marković ocjenjuje kao izuzetno težak, jer se, po njegom mišljenju, radi o kvalitetnom protivniku.

– Mi nemamo šta izgubiti, a oni ako izgube gube priliku za drugo mjesto i mi smo sigurno u prednosti. Pripremili smo se za njihove sisteme igre, u odbrani 5:1 i 6:0. Ukoliko odigramo kako znamo očekujem pozitivan rezultat. Naša najveća šansa je zajedništvo i svakako je da idemo na trijumf protiv Bjelorusije – kazao je Marković.

Dodao je da su svi igrači na okupljanje došli zdravi i da jedva čekaju susret s Bjelorusima.

Reprezentativni srednji bek Ivan Karačić, koji već tri sezone brani boje najboljeg bjeloruskog kluba – Brest Meškova, najbolje poznaje snagu protivnika, s obzirom na to da iz tog kluba dolazi najviše reprezentativaca.

– Većina njihovih igrača su moje klupske kolege. Mogi reći da su vrhunski sportisti. Biće nam jako teško u Minsku. Radi se o veoma ozbiljnoj reprezentaciji, koju vodi iskusni ruski stručnjak Ševcov. Učesnici su tri zadnja velika takmičenja. Sigurno da nam neće biti lako, ali nadam se našoj pobjedi – kazao je Karačić.

Reprezentacija BiH u Minsk putuje u utorak u jutarnim satima čarter- letom sa Sarajevskog aerodroma, a istog dana u večernjim satima će obaviti trening.

Povratak u BiH, odnosno u Tuzlu, u kojoj će 2. novembra odigrati drugi susret kvalifikacja, predviđen je za četvrtak.

Susret Bjelorusija – BiH igrat će se 29. oktobra u 16.30 sati, a sudit će ga Česi Vaclav Horacek i Jiri Novotny.

Boje reprezentacije BiH branit će 19 igrača:

Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Peđa Dejanović, Alen Ovčina, Mirko Mikić, Nikola Prce, Duško Čelica, Ivan Milas, Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Josip Perić, Kosta Savić, Dejan Malinović, Marko Panić, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Faruk Vražalić i Deni Velić.

U kvalifikacijama, koje će se igrati do sredine juna 2015. godine, učestvuje 28 reprezentacija, svrstanih u sedam grupa. Na EP-u će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe i jedna najbolja trećeplasirana reprezentacija te domaćin Poljska.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (Druga grupa):

29.oktobra: Bjelorusija – BiH
2. novembra: BiH – Danska
29./30. aprila 2015: BiH – Litvanija
2./3. maja 2015: Litvanija – BiH
10./11. juna 2015: BiH – Bjelorusija
13./14. juna 2015: Danska – BiH

Kvalfikacione grupe:

Prva grupa: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska
Druga grupa: Danska, Bjelorusija, Litvanija, BiH
Treća grupa: Slovenija, Švedska, Slovačka, Latvija
Četvrta grupa: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael
Peta grupa: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina
Šesta grupa: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska
Sedma grupa: Španija, Njemačka, Austrija, Finska, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Takmičari Karate kluba Tešanj osvojili 28 medalja

Klub borilačkih sportova "Tešanj" zabilježio je fantastičan uspjeh na...

Navijači Čelika utrčali na teren i izazvali kratki prekid utakmice u Tešnju

TOŠK i Čelik u Tešnju igraju utakmici 24. kola...

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bh. fudbalske sudije, Irfan Peljto i Senad Ibrišimbegović, bit...

Odličan uspjeh takmičara Taekwondo akademije Tešanj-Šije

Takmičari Taekwondo akademije Tešanj-Šije su učestvovali na Federalnom prvenstvu...