Šešelj pušten zbog “hitnih humanitarnih razloga”

/

BEOGRAD – Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju.


Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra. 

Sudsko vijeće “smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (…) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju”, stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti. 

“Vijeće je odlučilo da bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljenom da dobije skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osigura sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces”, stojiu u odluci sudskog vijeća. 

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima. 

Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu. 

Šešelj u pritvoru Haškoga suda čeka izricanje prvostupanjske presude  koja se trebala objaviti u listopadu prošle godine, što je odgođeno  zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom. 

Suci su dobili jamstva srbijanske vlade da Šešelj neće biti u kontaktu ni s jednom od svojih žrtava ili svjedoka koji svjedoče u postupku koji se protiv njega vodi. 

Odvjetnici i stručnjaci kritizirali su ranije ICTY što nije i ranije izrekao mjeru privremenog oslobođenja s obzirom na Šešeljevo teško zdravstveno stanje i s obzirom da se 2003. dobrovoljno predao sudu.





(Vijesti.ba/Fena)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Otvorena birališta u Hrvatskoj: 3,7 miliona osoba ima pravo glasa na izborima za novi saziv sabora

Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

Snimka iz Splita šokirala Hrvatsku: Dvije djevojke tuku i ponižavaju treću

Društvenim mrežama proširilo se više snimki na kojima se...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...