Šešelj pušten zbog “hitnih humanitarnih razloga”

Datum:

BEOGRAD – Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju.


Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra. 

Sudsko vijeće “smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (…) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju”, stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti. 

“Vijeće je odlučilo da bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljenom da dobije skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osigura sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces”, stojiu u odluci sudskog vijeća. 

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima. 

Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu. 

Šešelj u pritvoru Haškoga suda čeka izricanje prvostupanjske presude  koja se trebala objaviti u listopadu prošle godine, što je odgođeno  zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom. 

Suci su dobili jamstva srbijanske vlade da Šešelj neće biti u kontaktu ni s jednom od svojih žrtava ili svjedoka koji svjedoče u postupku koji se protiv njega vodi. 

Odvjetnici i stručnjaci kritizirali su ranije ICTY što nije i ranije izrekao mjeru privremenog oslobođenja s obzirom na Šešeljevo teško zdravstveno stanje i s obzirom da se 2003. dobrovoljno predao sudu.

(Vijesti.ba/Fena)

Povezani postovi
Related

Srbija pronašla put za izvoz u Rusiju, ide preko Turske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao...

U Hrvatskoj izdato žuto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena

Žuto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena za ponedjeljak izdato je...

U Budvi ubijen visokopozicionirani član škaljarskog klana

Jedna osoba ubijena je prilikom upotrebe vatrenog oružja ispred...

Detalji tragedije na moru gdje se utopio srednjoškolac: Pružali su mu pomoć, ali ga nisu mogli spasiti

Zadarska policija je objavila detalje tragedije u Biogradu u...