Efendija Aljo Harić hvata šejtane u magični ceker

/

U borbi protiv crne magije (sihira), đavoljih/šejtanskih poslova duhovni iscjelitelji koriste različite metode i tehnike. Svima su osnova vjerske knjige.

Jednu od najneobičnijih metoda koristi Aljo efendija Harić iz Kraševa kod Tešanjke. On ima magični ceker kojeg pravi ručno od posebnog materijala, a na njega uči određene Kur’anske dove i sura, te nakon toga ubacuje određene kamenčiće, kojim bi trebali da se kamenuju šejtani.

Vijest da Aljo ef. Harić ima moćne zaštite protiv uroka, crne magije, nesreća, nafake u vidu “Magičnog cekera” brzo se proširila zeničko – dobojskom regijom. Trgovine su u roku od nekoliko dana ostale bez cekera, a pred efendijinom tekijom redovi nesretnika sa cekerima i putnim torbama. Svi su željeli da im efendija prouči nešto na torbu ili uradi hamajliju. Čak su mu donosili i najlon kese iz kineskih radnji, tražeći da im i na njih nauči Kur’anske dove i sura za nafaku i zaštitu od sila zla.

– Ljudi su po trgovinama nabavljali sve i svašta, bespotrebno bacali novce. Ja mogu proučiti i na te cekere, ali kakav će učinak biti? Moj “Magični ceker“ je poseban i on je neka vrsta porodične hamajlije. Prvo mi osoba mora ispričati za šta želi zaštitu. Za svaku tegobu imaju posebne molitve i cekeri – objašnjava za magazinaura.ba Aljo. ef. Harić.

Od pamtivijeka narod na balkanskim prostorima spas od bolesti traži i od najvještijeg hodže, uvjereni da će on sigurno znati da li je bolest od Boga data ili od vražbina. Hodže, duhovni iscjelitelji, molitvama iz Svete knjige Kurana, mogu da pomognu i to najčešće pravljenjem zapisa.

Duhovni iscjelitelj Aljo Harić kaže da je ovo tradicionalan način liječenja i da to može da radi samo pobožna osoba, koja živi u skladu sa vjerskim zakonima, koja zna arapski jezik kao i određena vjerska pravila. Zapisi se ispisuju na parčetu papira iz Svetog Kurana zavisno od problema o kome je riječ, a njihov zadatak je da liječe i štite od zla.

On tvrdi da iskusan duhovni iscjelitelj, može odmah i na prvi pogled da procijeni da li su tu osobu zaposjele negativne energije, te odmah rješava problem. Otvara knjige, uči dove (molitve) nad vodom u koju se stavlja zapis. Kod lakših slučajeva, ta voda se pije u naredna tri do pet dana. A za trajnu zaštitu pravi hamajlije i “magične cekere”, prenosi NTV .ba

Povezani postovi

Osnivanjem Mehmedovićeve stranke SDA Tešanj ostaje bez polovine vijećnika

Aktuelna vijest danas je bila da je Mehmedović završio...

Izbjegnuta tragedija kod Doboja: Vozač automobila pokušao preći prugu u trenutku nailaska voza

Za dlaku je izbjegnuta tragedija na jednom od željezničkih...

Počeli radovi na najskupljoj dionici autoputa na Koridoru 5c, Medakovo – Ozimice

Od 650 kilometara panevropskog autoputa na Koridoru 5c, od...

Odgovor Općine na situaciju u školi u Medakovu: Zaprimili smo „čudan“ dopis

Nakon što su roditelji učenika koji pohađaju O.Š. „9....