DOBOJ: 70% slučajeva prekoračenja brzine evidentirano je u naseljenim mjestima

Datum:

Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i policijske stanice opšte nadležnosti iz sastava CJB Doboj u oktobru mjesecu ove godine realizovale su veći broj lokalnih akcija usmjerenih na kontrolu brzine kretanja vozila u naseljenim i van naseljenih mjesta.


Tokom akcije kontrolisano je ukupno 837 vozila i korištenjem radara u 82,7% slučajeva utvrđeno da su vozači prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja. Od ukupno 692 prekršaja prekoračenja brzine, 487 prekršaja (70% slučajeva) prekoračenja brzine evidentirano je u naseljenim mjestima. Najčešće prekoračenje brzine u naseljenim mjestima odnosilo se na prekoračenje od 10 do 20 km/h (262), dok je u 6 slučajeva evidentirano prekoračenje brzine u naseljenim mjestima preko 50 km/h od dozvoljene.

Tokom akcije prekoračenje brzine kretanja vozila van naseljenog mjesta evidentirano je u 205 slučaja. Najčešća prekoračenja brzine bila su u rasponu od 10 do 20 km/h od dozvoljene (85). Na putevima van naseljenog mjesta nije bilo evidentiranih slučajeva prekoračenja brzine preko 50 km/h od dozvoljene.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima su izdata 692 prekršajna naloga, dok je zbog ostalih učinjenih prekršaja izdato 145 prekršajnih naloga.

Na području koje opertaivno pokriva CJB Doboj u oktobru mjesecu evidentirano je ukupno 87 saobraćajnih nezgoda, odnosno 25% manje nego u istom mjesecu prethodne godine (116). 
U saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala 2 lica (vozač i biciklista), 12 lica je zadobilo teže i 14 lica lakše tjelesne povrede. U istom mjesecu prethodne godine smrtno su stradala 4 lica, 9 lica je zadobilo teže i 16 lica lakše tjelesne povrede.

U oktobru mjesecu tekuće godine evidentirano je 59 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom šteom, odnosno 32,18% manje nego u istom mjesecu prethodne godine (87).

Od ukupnog broja evidentiranih saobraćajnih nezgoda u oktobru mjesecu, u 78,2% slučajeva saobraćajne nzgode su se dogodile u naseljenim mjestima (68).

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je neprilagođena brzina kretanja vozila (u 26,4 % slučajeva), nepropisna radnja vozilom u saobraćaju (u 19,5 % slučajeva) i ne držanje vozila uz desnu ivicu kolovoza prilikom kretanja (14,9%).

Potparol

Ljerka Stanimirović

(zos radio)

Povezani postovi
Related

Nermin Handžić iz Tešnja prvi finalista “Zvezda Granda”

Nermin Handžić iz Tešnja večeras je jednoglasnom odlukom žirija...

OO SDP BiH Tešanj : Centralna izborna komisija ovjerila Općinsku izbornu komisiju Tešanj

OO SDP BiH Tešanj poslao je saopćenje u kojem...

Uplaćena novčana sredstva Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona odobrilo je sredstva...

U Ljetiniću izvršena krađa u lovačku kuću

Kako je to objavljeno na stranici MUP-a ZDK, u...