DOBOJ: 70% slučajeva prekoračenja brzine evidentirano je u naseljenim mjestima

/

Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i policijske stanice opšte nadležnosti iz sastava CJB Doboj u oktobru mjesecu ove godine realizovale su veći broj lokalnih akcija usmjerenih na kontrolu brzine kretanja vozila u naseljenim i van naseljenih mjesta.

Tokom akcije kontrolisano je ukupno 837 vozila i korištenjem radara u 82,7% slučajeva utvrđeno da su vozači prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja. Od ukupno 692 prekršaja prekoračenja brzine, 487 prekršaja (70% slučajeva) prekoračenja brzine evidentirano je u naseljenim mjestima. Najčešće prekoračenje brzine u naseljenim mjestima odnosilo se na prekoračenje od 10 do 20 km/h (262), dok je u 6 slučajeva evidentirano prekoračenje brzine u naseljenim mjestima preko 50 km/h od dozvoljene.

Tokom akcije prekoračenje brzine kretanja vozila van naseljenog mjesta evidentirano je u 205 slučaja. Najčešća prekoračenja brzine bila su u rasponu od 10 do 20 km/h od dozvoljene (85). Na putevima van naseljenog mjesta nije bilo evidentiranih slučajeva prekoračenja brzine preko 50 km/h od dozvoljene.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima su izdata 692 prekršajna naloga, dok je zbog ostalih učinjenih prekršaja izdato 145 prekršajnih naloga.

Na području koje opertaivno pokriva CJB Doboj u oktobru mjesecu evidentirano je ukupno 87 saobraćajnih nezgoda, odnosno 25% manje nego u istom mjesecu prethodne godine (116).
U saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala 2 lica (vozač i biciklista), 12 lica je zadobilo teže i 14 lica lakše tjelesne povrede. U istom mjesecu prethodne godine smrtno su stradala 4 lica, 9 lica je zadobilo teže i 16 lica lakše tjelesne povrede.

U oktobru mjesecu tekuće godine evidentirano je 59 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom šteom, odnosno 32,18% manje nego u istom mjesecu prethodne godine (87).

Od ukupnog broja evidentiranih saobraćajnih nezgoda u oktobru mjesecu, u 78,2% slučajeva saobraćajne nzgode su se dogodile u naseljenim mjestima (68).

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je neprilagođena brzina kretanja vozila (u 26,4 % slučajeva), nepropisna radnja vozilom u saobraćaju (u 19,5 % slučajeva) i ne držanje vozila uz desnu ivicu kolovoza prilikom kretanja (14,9%), saopćeno je iz PU Doboj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Mješovita srednja škola Tešanj prva na Kantonalnom takmičenju iz informatike

Učenici MSŠ iz Tešnja učestovali su na Kantonalnom takmičenju...

Firma H&HMT Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj " Jedan...

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...