Kako izgleda prosječan siromašan Švicarac?

Datum:

Prosječan siromašan Švicarac ima između 25 i 49 godina, gojazan je, porijeklom nije iz EU-a, živi u porodici sa samohranim roditeljom i ima samo osnovno obrazovanje. Ovo su, makar, rezultati studije konsultantske kuće Intrum Justitia, piše Tanjug.

Federalani biro za statistiku Švicarske (OFS) u najnovijem izvještaju navodi da 20 posto Švicaraca ne može sebi da priušti nepredviđene troškove veće od 2.500 franaka, dok svakom osmom prijeti siromaštvo, javio je švicarski list 24 sata.

Ugroženim od siromaštva se smatra osoba koja nema finasijska sredstva kako bi došla da materijalnih dobara i neophodnih usluga kako bi vodila socijalno integrisan život.

U Švicarskoj je, prema podacima poslednjeg popisa iz 2012, na ivici siromaštva bilo 590.000 građana ili 7,2 posto populacije.

Oko 268.000 ljudi sa najnižim zaradama u Švicarskoj rade uglavnom u frizerskim salonima (oko 52 posto), u hotelima i restoranima (38 posto) i u trgovinama (20 posto). U ovim granama zaposleni su uglavnom radnici stranog porijekla.

U studiji konsultantske kuće HUG objavljenoj 2013. se navodi da osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem manjim od 3.000 franaka mjesečno imaju tri puta veću šansu da budu debeli nego osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem iznad 13.000 franaka.

U odnosu na susjedne zemlje, Švicarska ostaje relativno malo pogođena siromaštvom.

(Bh-index)

Povezani postovi
Related

Žena godinama prikrivala smrt muža: U spletke uplela djecu i kolege, on pronađen zabetoniran

U podrumu kuće u Leskovcu u Srbiji prije dva dana pronađeno...

Rusija ne može plaćati vanjski dug prvi put od Oktobarske revolucije 1917. godine

Prema posljednjim izvještajima, Rusija po prvi put od Oktobarske...

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...