Kako izgleda prosječan siromašan Švicarac?

/

Prosječan siromašan Švicarac ima između 25 i 49 godina, gojazan je, porijeklom nije iz EU-a, živi u porodici sa samohranim roditeljom i ima samo osnovno obrazovanje. Ovo su, makar, rezultati studije konsultantske kuće Intrum Justitia, piše Tanjug.

Federalani biro za statistiku Švicarske (OFS) u najnovijem izvještaju navodi da 20 posto Švicaraca ne može sebi da priušti nepredviđene troškove veće od 2.500 franaka, dok svakom osmom prijeti siromaštvo, javio je švicarski list 24 sata.

Ugroženim od siromaštva se smatra osoba koja nema finasijska sredstva kako bi došla da materijalnih dobara i neophodnih usluga kako bi vodila socijalno integrisan život.

U Švicarskoj je, prema podacima poslednjeg popisa iz 2012, na ivici siromaštva bilo 590.000 građana ili 7,2 posto populacije.

Oko 268.000 ljudi sa najnižim zaradama u Švicarskoj rade uglavnom u frizerskim salonima (oko 52 posto), u hotelima i restoranima (38 posto) i u trgovinama (20 posto). U ovim granama zaposleni su uglavnom radnici stranog porijekla.

U studiji konsultantske kuće HUG objavljenoj 2013. se navodi da osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem manjim od 3.000 franaka mjesečno imaju tri puta veću šansu da budu debeli nego osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem iznad 13.000 franaka.

U odnosu na susjedne zemlje, Švicarska ostaje relativno malo pogođena siromaštvom.

(Bh-index)

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...