Kako izgleda prosječan siromašan Švicarac?

/

Prosječan siromašan Švicarac ima između 25 i 49 godina, gojazan je, porijeklom nije iz EU-a, živi u porodici sa samohranim roditeljom i ima samo osnovno obrazovanje. Ovo su, makar, rezultati studije konsultantske kuće Intrum Justitia, piše Tanjug.

Federalani biro za statistiku Švicarske (OFS) u najnovijem izvještaju navodi da 20 posto Švicaraca ne može sebi da priušti nepredviđene troškove veće od 2.500 franaka, dok svakom osmom prijeti siromaštvo, javio je švicarski list 24 sata.

Ugroženim od siromaštva se smatra osoba koja nema finasijska sredstva kako bi došla da materijalnih dobara i neophodnih usluga kako bi vodila socijalno integrisan život.

U Švicarskoj je, prema podacima poslednjeg popisa iz 2012, na ivici siromaštva bilo 590.000 građana ili 7,2 posto populacije.

Oko 268.000 ljudi sa najnižim zaradama u Švicarskoj rade uglavnom u frizerskim salonima (oko 52 posto), u hotelima i restoranima (38 posto) i u trgovinama (20 posto). U ovim granama zaposleni su uglavnom radnici stranog porijekla.

U studiji konsultantske kuće HUG objavljenoj 2013. se navodi da osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem manjim od 3.000 franaka mjesečno imaju tri puta veću šansu da budu debeli nego osobe koje žive u domaćinstvu sa mjesečnim primanjem iznad 13.000 franaka.

U odnosu na susjedne zemlje, Švicarska ostaje relativno malo pogođena siromaštvom.

(Bh-index)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...