Privredna komora ZDK: Teško stanje privrede

/

Upravni odbor Privredne komore Zeničko dobojskog kantona razmatrao je na posljednjoj sjednici Informaciju o stanju privrede za period januar-septembar tekuće godine,pri čemu je zaključeno da stanje u privredi izuzetno teško sa tendencijom pogoršanja do kraja godine, prenosi rtvze.ba.

Ukupna industrijska proizvodnja u Kantonu,u periodu januar-septembar 2014. godine manja je za oko 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine,pri čemu je negativan trend počeo u maju pojavom katastrofalnih poplava i zadržao se do danas. Najveći pad industrijske proizvodnje ostvaren je u proizvodnji namještaja,gdje je ostvarenje 31 posto,proizvodnja papira i celuloze,ostvarenje 67,1 posto,te energija 93 posto. Izvoz ZDK za 9 mjeseci ove godine je ostvaren sa oko 1 milijardu i 270 miliona KM,što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 3,5 posto,a uvoz je ostvaren u iznosu od 1 milijardu i 205 miliona KM i veći je za 10 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u ZDK iznosi 105,1 posto. ZDK ima lidersku poziciju u izvozu Federacije BiH i čini 29 posto ukupnog izvoza Federacije BiH,odnosno jednu petinu ukupnog izvoza u BiH.

Ova Komora će,nakon konstituisanja novih organa vlasti,još upornije insistirati na stvaranju boljih uslova privređivanja,koristeći sve oblike svog institucionalnog djelovanja,izjavila je za RTV Zenica Diana Babić,sekretar strukovnog Udruženja pri PK ZDK. U zaključcima sa sjednice UO PK ZDK istaknut je prioritet hitnog reformisanja radnog zakonodavstva,koji će,kako je rečeno,štititi dobrog poslodavca od lošeg radnika i dobrog radnika od lošeg poslodavca.

Nužno je i reformisanje poreske politike,prvenstveno smanjenjem poreza i doprinosa na plaće i iz plaća,produženje rokova plaćanja PDV-a,smanjenje cenzusa za plaćanje PDV-a sa 50.000 na 20.000 KM,reformisanje sadašnjeg načina obrazovanja i prilagođavanja istog stvarnim potrebama privrede.

(kaportal.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...