Privredna komora ZDK: Teško stanje privrede

/

Upravni odbor Privredne komore Zeničko dobojskog kantona razmatrao je na posljednjoj sjednici Informaciju o stanju privrede za period januar-septembar tekuće godine,pri čemu je zaključeno da stanje u privredi izuzetno teško sa tendencijom pogoršanja do kraja godine, prenosi rtvze.ba.

Ukupna industrijska proizvodnja u Kantonu,u periodu januar-septembar 2014. godine manja je za oko 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine,pri čemu je negativan trend počeo u maju pojavom katastrofalnih poplava i zadržao se do danas. Najveći pad industrijske proizvodnje ostvaren je u proizvodnji namještaja,gdje je ostvarenje 31 posto,proizvodnja papira i celuloze,ostvarenje 67,1 posto,te energija 93 posto. Izvoz ZDK za 9 mjeseci ove godine je ostvaren sa oko 1 milijardu i 270 miliona KM,što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 3,5 posto,a uvoz je ostvaren u iznosu od 1 milijardu i 205 miliona KM i veći je za 10 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u ZDK iznosi 105,1 posto. ZDK ima lidersku poziciju u izvozu Federacije BiH i čini 29 posto ukupnog izvoza Federacije BiH,odnosno jednu petinu ukupnog izvoza u BiH.

Ova Komora će,nakon konstituisanja novih organa vlasti,još upornije insistirati na stvaranju boljih uslova privređivanja,koristeći sve oblike svog institucionalnog djelovanja,izjavila je za RTV Zenica Diana Babić,sekretar strukovnog Udruženja pri PK ZDK. U zaključcima sa sjednice UO PK ZDK istaknut je prioritet hitnog reformisanja radnog zakonodavstva,koji će,kako je rečeno,štititi dobrog poslodavca od lošeg radnika i dobrog radnika od lošeg poslodavca.

Nužno je i reformisanje poreske politike,prvenstveno smanjenjem poreza i doprinosa na plaće i iz plaća,produženje rokova plaćanja PDV-a,smanjenje cenzusa za plaćanje PDV-a sa 50.000 na 20.000 KM,reformisanje sadašnjeg načina obrazovanja i prilagođavanja istog stvarnim potrebama privrede.

(kaportal.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...