Privredna komora ZDK: Teško stanje privrede

/

Upravni odbor Privredne komore Zeničko dobojskog kantona razmatrao je na posljednjoj sjednici Informaciju o stanju privrede za period januar-septembar tekuće godine,pri čemu je zaključeno da stanje u privredi izuzetno teško sa tendencijom pogoršanja do kraja godine, prenosi rtvze.ba.

Ukupna industrijska proizvodnja u Kantonu,u periodu januar-septembar 2014. godine manja je za oko 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine,pri čemu je negativan trend počeo u maju pojavom katastrofalnih poplava i zadržao se do danas. Najveći pad industrijske proizvodnje ostvaren je u proizvodnji namještaja,gdje je ostvarenje 31 posto,proizvodnja papira i celuloze,ostvarenje 67,1 posto,te energija 93 posto. Izvoz ZDK za 9 mjeseci ove godine je ostvaren sa oko 1 milijardu i 270 miliona KM,što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 3,5 posto,a uvoz je ostvaren u iznosu od 1 milijardu i 205 miliona KM i veći je za 10 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u ZDK iznosi 105,1 posto. ZDK ima lidersku poziciju u izvozu Federacije BiH i čini 29 posto ukupnog izvoza Federacije BiH,odnosno jednu petinu ukupnog izvoza u BiH.

Ova Komora će,nakon konstituisanja novih organa vlasti,još upornije insistirati na stvaranju boljih uslova privređivanja,koristeći sve oblike svog institucionalnog djelovanja,izjavila je za RTV Zenica Diana Babić,sekretar strukovnog Udruženja pri PK ZDK. U zaključcima sa sjednice UO PK ZDK istaknut je prioritet hitnog reformisanja radnog zakonodavstva,koji će,kako je rečeno,štititi dobrog poslodavca od lošeg radnika i dobrog radnika od lošeg poslodavca.

Nužno je i reformisanje poreske politike,prvenstveno smanjenjem poreza i doprinosa na plaće i iz plaća,produženje rokova plaćanja PDV-a,smanjenje cenzusa za plaćanje PDV-a sa 50.000 na 20.000 KM,reformisanje sadašnjeg načina obrazovanja i prilagođavanja istog stvarnim potrebama privrede.

(kaportal.ba)

Povezani postovi

Najaktivniji vijećnici Tešnja očekuju podršku građana zbog nove inicijative

Tekst svečane izjave vijećnika OV glasi: “Svečano izjavljujem da...

Doboj: Pronađen otuđeni putnički automobil i oružje

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, lišili su slobode...

Privremena obustava saobraćaja u Tešnju

Općina Tešanj obavještava sve građane sa područja općine Tešanj...