Dječija kaša povučena iz prodaje

Datum:

Nakon pronalaska tragova štetnog tropanskog alkaloida, “DM” marketi su iz prodaje povukli cijelu seriju proizvoda “Alnatura” kaša od četiri vrste žitarica u pakovanju od 250 grama i rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, kako bi se isključili mogući zdravstveni rizici za dojenčad i bebe.

 Kupci se upozoravaju da, ukoliko posjeduju ovaj proizvod, prestanu sa njegovom upotrebom, te mole da ga vrate u bilo koju “DM” prodavnicu za što će dobiti povrat novca u punom iznosu, saopšteno je iz “DM” marketa.

 

Tropanski alkaloid je prirodan sastojak koji se nalazi u pojedinim biljkama i služi za odbranu od štetočina. Biljke sa tropanskim alkaloidom mogu se pronaći na poljoprivrednim površinama na kojima se uzgajaju žitarice.

 Prilikom žetve njihove sjemenke mogu biti pokupljene zajedno sa žitaricama i dospjeti u namirnice. Ove sjemenke se nakon žetve sortiraju i uklanjaju, ali zahvaljujući modernim laboratorijskim analizama u namirnicama mogu biti pronađeni i njihovi najmanji tragovi.

 Negativni učinci atropina ogledaju se u poremećaju nervnog sistema, kao što su ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne kesice. Može doći i do proširenja i paralize zjenica, poteškoća govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suve i tople kože, a kod djece dolazi i do povišene temperature.

(zenicablog)

Povezani postovi
Related

Policajcu tri godine zatvora zbog uzimanja mita od vozača

Opštinski sud u Sarajevu prvostepeno je osudio Alema Ibiševića...

Prihodi od indirektnih poreza veći od 9 milijardi KM

Prihodi od indirektnih poreza za 11 mjeseci ove godine...

U FBiH počinje isplata invalidnina za novembar

Federalno ministarstvo finansija osiguralo je novac za isplatu invalidnina...