PODJELE U VRHU SNSD: Žestok sukob Dodika i Radojičića!

/

BANJA LUKA – Savez nezavisnih socijaldemokrata je pukao na dva dijela. Rascijepio se po liniji Stranka nezavisnih socijaldemokrata, koju kontrolira Milorad Dodik, i Demokratska partija socijalista, koju kontroliraju Nebojša Radmanović i Igor Radojičić.


DPS nikada nije ugašen (Stranka nezavisnih socijaldemokrata i DPS su se svojevremno udružili u Savez nezavisnih socijaldemokrata).

U ovom trenutku Radmanović i Radojičić direktno kontroliraju osam poslanika u Narodnoj skupštini RS. Ukoliko se odluče da napuste SNSD, ovi poslanici bi odmah otišli s njima.

Radmanovićeva i Radojičićeva procjena je da mogu povući ukupno 15 poslanika SNSD-a, što je više od polovine poslaničkog kluba ove stranke, koja u Narodnoj skupštini RS ima ukupno 29 poslanika.

Radojičić i Radmanović sada razmatraju kada da napuste Dodika i SNSD sa svojim poslanicima – da li da to učine odmah i da ne podrže izbor nove Vlade RS ili da to učine u veljači ili ožujku, kada će ovaj entitet dospjeti u teško izdržive i premostive financijske probleme.

Sukob između Dodika i Radojičića traje više od dvije godine, a počeo je onog trenutka kada je Dodik postavio Željku Cvijanović za međunarodnog sekretara SNSD-a, a potom je, u ožujku 2013. godine, ustoličio na premijersku funkciju.

Nezadovoljstvo je kod Radojičiča kulminiralo nakon izbora, kada je shvatio da će on i njegovi ljudi biti bez milosti pometeni sa svih značajnijih pozicija. Radojičića je posebo razjarila Dodikova izjava u stranačkim krugovima da mu (Radojičiću) mora naći neku poziciju.

“Moram nešto dati Igoru”, rekao je Dodik, odnoseći se prema ovom visokom dužnosniku SNSD-a kao prema siromašnom rođaku.

Kada je Radojičić čuo šta je Dodik rekao, napao ga je pred svjedocima i kazao mu: “Ko si ti da bilo kome šta daješ, a posebno meni?”

Radojičić je konačno shvatio da Dodik Republiku Srpsku doživljava kao vlastitu zemljoradničku zadrugu, a njega i ostale visoke dužnosnike SNSD-a kao zadrugare koji čekaju Dodikovu milostinju.

Od tada, Dodik i Radojičić uopće ne komuniciraju niti Radojičić želi da mu se javi na telefonske pozive.

Radojičića je snažno podržao i Radmanović, koji je ogorčen na Dodika, jer ga je, zajedno sa Nikolom Špirićem, izigrao kada je Špirića postavio za nositelja liste SNSD-a za Predstavnički dom, a njega ostavio da čeka milostinju stranačkog šefa.

Vrhunac sukoba desio se 26. studenog, kada su obavljene konzultacije Dodika sa predstavnicima SNSD-a u vezi s imenovanjem mandatara za sastav nove Vlade RS. U delegaciji SNSD od visokih dužnosnika ove stranke bila je samo Željka Cvijanović. S njom u delegaciji bili su Dušan Petrović, Cvijanovićkin savjetnik i Slavko Mitrović, Dodikov savjetnik.

Na novinarsko pitanje, zašto u delegaciji nema Radojičića, Dodik je odgovorio: “Ovo je sasvim dovoljno”.

Međutim, to objašnjenje nije bilo dovoljno Nebojši Radmanoviću, koji je pozvao Dodika i upitao ga: “Je li ti to SNSD?!”.

Nakon toga, došlo je do žestokog verbalnog obračuna između njih dvojice, koji je završio otvorenom prijetnjom Radmanovića raskolom stranke.

“Ti nas tjeraš da napravimo stranku”, rekao je Radmanović Dodiku.

Dodik se sada nalazi u veoma teškoj situaciji, jer mu se može desiti da i prije izbora nove Vlade RS dođe do raskola u SNSD-u. Dodik je hazarder i neće se predate bez borbe. Koji će potez povući, veoma je teško procijeniti.

(dnevno.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Poznati nosioci lista političkih stranaka za lokalne izbore u Tešnju

Kako se približavaju rokovi za predaju lista tako i...

SNAGA NARODA Tešanj raste: Mladi Omer Unkić novo pojačanje stranke

SNAGA NARODA  Tešanj s ponosom objavljuje da je mladi...

ADIL HALILOVIĆ IMENOVAN U PREDSJEDNIŠTVO SNAGE NARODA BIH

Adil Halilović društveno-politički aktivista i odnedavno predsjednik OO SNAGA...

Promjene na čelu stranaka: Amil Buljubašić umjesto Idhama Kruške predsjednik OO Naša stranka Tešanj

Dosadašnji predsjednik OO NAŠA STRANKA Tešanj Idham Kruško je...