Smjena SDP-ovih direktora

Datum:

Nakon izbornog kraha na nedavno održanim izborima u našoj državi, Socijaldemokratska partija BiH (SDP), osim što će sasvim sigurno ostati bez ministarskih pozicija, izgubit će i brojna rukovodeća mjesta, a u devet državnih kompanija bez mjesta generalnih direktora, piše Dnevni avaz. 


Riječ je o Elektroprivredi BiH“, „Autocestama FBiH“, Međunarodnom aerodromu Sarajevo, „BH-Gasu“, „Željeznicama FBiH“, „BH Airlinesu“, „Terminalima FBiH“, „Naftnim terminalima FBiH“ i „HT Eronetu“.

Komšićeve najave

Ovakav rasplet situacije mogao bi se očekivati odmah nakon što stranke koje su najavile formiranje vlasti na svim novoima, a za sada su to SDA, DF i HDZ BiH, konstituiraju novu Vladu FBiH u čijoj nadležnosti je i donošenje odluka o smjenama i imenovanjima.

U prilog tome govori i činjenica da su se te stranke dogovorile da će tražiti provjeru poslovanja svih državnih kompanija, a kako je ustvrdio predsjednik DF-a Željko Komšić, „neko će onda morati u zatvor“.

Prvi na tapetu za smjenu naći se, svakako, Elvedin Grabovica, generalni direktor „Elektroprivrede BiH“, ali i brojni izvršni direktori u toj državnoj firmi koje je imenovao SDP, ali i oni u „BH Telecomu“, „BH Pošti“, „Energoinvestu“.

Slijede „Autoceste FBiH“, na čijem je čelu Ensad Karić (SDP). Njegov mandat obilježili su brojni skandali u vezi s izgradnjom koridora 5C. Sljedeća kompanija je „BH-Gas“, kojom rukovodi Mirza Sendijarević. Njega je imenovala vlada Nermina Nikšića nakon katastrofalnih rezultata njegovog prethodnika Adnana Krese, također SDP-ovca. No, Sendijarević je, upravljajući „BH-Gasom“, nastavio praviti više štete nego koristi.

Nijaz Puzić, generalni direktor „Željeznica FBiH“, iako je tek prije tri mjeseca zvanično imenovan na tu poziciju i to na lični zahtjev ministra prometa FBiH Envera Bijedića (SDP), mogao bi također biti bivši.

Dolaskom Puzića na čelo ŽFBiH SDP je samo preuzeo ovu poziciju od SDA, ali se nastavilo raditi po starom, suprotno dobrobiti firme koja godinama grca u dugovima zbog lošeg rukovođenja.

Privremene pozicije

Posebna su priča „Terminali FBiH“, gdje je Vlada FBiH, iako je u tehničkom mandatu, ipak smijenila Rasima Kadića (SDP), postavivši čelnika SDA Hermedina Zornića. Kadić je smijenjen iako je po ugovoru na ovoj poziciji trebao ostati još više od jednog mjeseca.

Na listi za smjenu su još i direktor „BH Airlinesa“ Amir Jažić (SDP), te direktor „HT Eroneta“ Stipe Prlić, koji je nedavno u akciji SIPA-e „Gibraltar” uhapšen pa pušten.

Novo rukovodstvo očekuje se i na čelu NTF-a, za koje je privremeno imenovan Ferid Džihanić, te na poziciji Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kojim upravlja Ivica Veličan.

Šta će biti s Fazlićem i Rahimićem

Još je neizvjesno hoće li se nova vlast odlučiti za smjenu čelnika Agencije za privatizaciju u FBiH sa Šuhretom Fazlićem (SDP) na čelu.

Skupa s njim mogao bi „odletjeti“ i Senad Rahimić, također kadar SDP-a, direktor Agencije za pasivni podbilans FBiH.

(Avaz/Vidiportal)

Povezani postovi
Related

Esmir Bašić ispred NES-a kandidat za ministra u Vladi ZDK

Nakon završenih Općih izbora 2022. godine u procesu uspostave...

Ovo su ovjerene liste CIK-a iz Zeničko-dobojskog kantona za Dom naroda PFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina ovjerila je 11...

Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju ‘izvisiti’?

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada...

Žestoka politička utakmica: Ko će s kim, SDA, SDP i DF u vlast, mogu li HDZ i SNSD biti izbačeni

Iako se nakon oktobarskih izbora nekoliko predsjednika stranaka koje...