Udruženje “Eko forum Zenica” organizuje protest građana

/

Upravni odbor nevladine organizacije “Eko forum Zenica”, na održanoj vanrednoj sjednici, donio je odluku da zbog povećanja aerozagađenja u gradu, u nedjelju, 21. decembra organizuje novo protestno okupljanje članova i simpatizera ove organizacije. 


Osnova za donošenje ovakve odluke i organizovanje protesta je, kako je navedeno, motivacija građana Zenice za učešće u pripremi procesa za pokretanje tužbe protiv odgovornih osoba zbog “katastrofalnog stanja okoliša u Zenici“, ugrožavanja zdravlja građana Zenice i prikrivanje informacija o zagađenju zraka, vode i tla u Zenici. 

 

U pripremama za protestno okupljanje članovi “Eko foruma“ će putem on-line ankete zatražiti izjašnjavanje građana na pitanje “da li ste spremni podržati pokretanje tužbe protiv odgovornih za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici?”. 

 

Uduženje “Eko forum“ je već prije dvije godine organizovalo masovne mirne proteste, nakon kojih je uspostavljen monitoring sistem za praćenje kvaliteta zraka i obavještavanje građana. 

 

Posljednja zagađenja zraka u Zenici bilježe povećanje brojki na nekim mjernim stanicama, dok neke ne prikazuju stvarno stanje prisutnosti sumpordiksida i prašine u zraku, koje bi trebalo da bude znak za preventivnu zaštitu zdravlja građana.Izvor: Fena/Kameleon.ba

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...