Udruženje “Eko forum Zenica” organizuje protest građana

/

Upravni odbor nevladine organizacije “Eko forum Zenica”, na održanoj vanrednoj sjednici, donio je odluku da zbog povećanja aerozagađenja u gradu, u nedjelju, 21. decembra organizuje novo protestno okupljanje članova i simpatizera ove organizacije. 


Osnova za donošenje ovakve odluke i organizovanje protesta je, kako je navedeno, motivacija građana Zenice za učešće u pripremi procesa za pokretanje tužbe protiv odgovornih osoba zbog “katastrofalnog stanja okoliša u Zenici“, ugrožavanja zdravlja građana Zenice i prikrivanje informacija o zagađenju zraka, vode i tla u Zenici. 

 

U pripremama za protestno okupljanje članovi “Eko foruma“ će putem on-line ankete zatražiti izjašnjavanje građana na pitanje “da li ste spremni podržati pokretanje tužbe protiv odgovornih za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici?”. 

 

Uduženje “Eko forum“ je već prije dvije godine organizovalo masovne mirne proteste, nakon kojih je uspostavljen monitoring sistem za praćenje kvaliteta zraka i obavještavanje građana. 

 

Posljednja zagađenja zraka u Zenici bilježe povećanje brojki na nekim mjernim stanicama, dok neke ne prikazuju stvarno stanje prisutnosti sumpordiksida i prašine u zraku, koje bi trebalo da bude znak za preventivnu zaštitu zdravlja građana.



Izvor: Fena/Kameleon.ba

Povezani postovi

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...

Nove cijene parkinga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Ovim putem informišemo naše cijenjene putnike i korisnike komercijalnog...

Katastrofalna demografska slika: Za pet godina u FBiH skoro 13.000 manje osnovaca!

Demografska slika u BiH godinama već, kako to upozoravaju...

Fadil Novalić povukao novi potez kako bi izašao iz zatvora

Advokatski tim osuđenog bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića uputio...