Udruženje “Eko forum Zenica” organizuje protest građana

Datum:

Upravni odbor nevladine organizacije “Eko forum Zenica”, na održanoj vanrednoj sjednici, donio je odluku da zbog povećanja aerozagađenja u gradu, u nedjelju, 21. decembra organizuje novo protestno okupljanje članova i simpatizera ove organizacije. 


Osnova za donošenje ovakve odluke i organizovanje protesta je, kako je navedeno, motivacija građana Zenice za učešće u pripremi procesa za pokretanje tužbe protiv odgovornih osoba zbog “katastrofalnog stanja okoliša u Zenici“, ugrožavanja zdravlja građana Zenice i prikrivanje informacija o zagađenju zraka, vode i tla u Zenici. 

 

U pripremama za protestno okupljanje članovi “Eko foruma“ će putem on-line ankete zatražiti izjašnjavanje građana na pitanje “da li ste spremni podržati pokretanje tužbe protiv odgovornih za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici?”. 

 

Uduženje “Eko forum“ je već prije dvije godine organizovalo masovne mirne proteste, nakon kojih je uspostavljen monitoring sistem za praćenje kvaliteta zraka i obavještavanje građana. 

 

Posljednja zagađenja zraka u Zenici bilježe povećanje brojki na nekim mjernim stanicama, dok neke ne prikazuju stvarno stanje prisutnosti sumpordiksida i prašine u zraku, koje bi trebalo da bude znak za preventivnu zaštitu zdravlja građana.Izvor: Fena/Kameleon.ba

Povezani postovi
Related

Radnicima plate bezobrazno niske a direktorima i šefovima bezobrazno visoke

Više od 3.700 zaposlenih u dva proizvodna preduzeća u...

Nikšić nakon potpisivanja sporazuma s Čovićem: Teško ćemo izbjeći SNSD u državnoj vlasti

Lider SDP-a Nermin Nikšić izrazio je danas zadovoljstvo potpisivanjem...

Potpisan koalicioni sporazum Osmorke i HDZ-a

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u 11 sati upriličeno...

Za organizovanu trgovinu ljudima: Za šest osoba izrečena kazna zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio...