Udruženje “Eko forum Zenica” organizuje protest građana

Datum:

Upravni odbor nevladine organizacije “Eko forum Zenica”, na održanoj vanrednoj sjednici, donio je odluku da zbog povećanja aerozagađenja u gradu, u nedjelju, 21. decembra organizuje novo protestno okupljanje članova i simpatizera ove organizacije. 


Osnova za donošenje ovakve odluke i organizovanje protesta je, kako je navedeno, motivacija građana Zenice za učešće u pripremi procesa za pokretanje tužbe protiv odgovornih osoba zbog “katastrofalnog stanja okoliša u Zenici“, ugrožavanja zdravlja građana Zenice i prikrivanje informacija o zagađenju zraka, vode i tla u Zenici. 

 

U pripremama za protestno okupljanje članovi “Eko foruma“ će putem on-line ankete zatražiti izjašnjavanje građana na pitanje “da li ste spremni podržati pokretanje tužbe protiv odgovornih za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici?”. 

 

Uduženje “Eko forum“ je već prije dvije godine organizovalo masovne mirne proteste, nakon kojih je uspostavljen monitoring sistem za praćenje kvaliteta zraka i obavještavanje građana. 

 

Posljednja zagađenja zraka u Zenici bilježe povećanje brojki na nekim mjernim stanicama, dok neke ne prikazuju stvarno stanje prisutnosti sumpordiksida i prašine u zraku, koje bi trebalo da bude znak za preventivnu zaštitu zdravlja građana.Izvor: Fena/Kameleon.ba

Povezani postovi
Related

Slatka u domovima ministara i parlamentaraca danas im povećane plate za 500 KM

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija...

Usvojena inicijativa kojom će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u drugom krugu...

Vratila se iz Njemačke u BiH: Nisam mogla uštedjeti ništa, živjela sam u garsonijeri

Franka Križanović iz Viteza prije tri godine otišla je...

Predstavnički dom PSBiH usvojio principe Budžeta institucija BiH za 2022. godinu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je principe i usvojio...