Niži roming u regionu

Datum:

Cijene usluga rominga u regionu biće jeftinije od kraja juna naredne godine, odlučeno je na stastanku regulatora u Beogradu.

 Regulatori su u Beogradu dogovorili da nove tarife važe od sredina ljeta, a ne od početka godine kako je ranije bilo najavljeno, pišu podgoričke “Dnevne novine”. Prema tom dogovoru, građani zemalja regiona će od kraja juna razgovore i slanje SMS poruka u romingu plaćati upola jeftinije, dok će cijena korišćenja interneta biti devet puta niža od aktuelne, prenosi dnevnik.

 

Odlazni pozivi u romingu će koštati 0,29 eura umjesto sadašnjih 0,62, dok će cijena dolaznih poziva biti smanjena sa 33 na osam centi. Slanje SMS poruka umjesto trenutnih 19 koštaće devet centi, dok će se cijene korišćenja interneta smanjiti sa za 89 odsto, navodi podgorički list. Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije su krajem septembra u Budvi potpisale sporazum o smanjenju cijene rominga, po uzoru na EU. 

 

Države regiona su se sporazumom obavezale da maksimalne cijene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu, budu na nivou cijena u zemljama EU. Građani EU od 1. jula ove godine plaćaju upola manju cijenu za usluge rominga nego što je to slučaj bio ranije i ta odluka o dozvoljenim roming tarifama je korak ka konačnom ukidanju te vrste usluge, a najkasnije do kraja 2015. godine. Sporazumu mogu pristupiti sve države regiona i Evropske unije.

(zenicablog)

Povezani postovi
Related

U Hrvatskoj palo 40 centimetara snijega

Na području Gorskog kotora i Like padao je snijeg. Također,...

Muž nokautirao zvaničnika HDZ-a nakon što mu je suprugu uhvatio za stražnjicu

Direktor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom...

Nakon presude: Objavljeni detalji brutalnog ubistva pjevačice Marjanović

Zoran Marjanović, osuđen je juče na 40 godina zatvora...

Preminuo Malčanski berberin, doživotno osuđeni silovatelj

Jučer je u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac preminuo Ninoslav Jovanović,...