Denis Zvizdić kandidat SDA za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Datum:

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) prihvatilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu prijedlog da stranački kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bude Denis Zvizdić – izjavili su neki od stranačkih dužnosnika.


Uoči sjednice, dužnosnici ove stranke spominjali dva moguća prijedloga – da za mandatara bude nominovan Denis Zvizdić, odnosnoAdil Osmanović. 

Za kandidiranje Denisa Zvizdića izjasnio se uoči sjednice Predsjedništva Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, kao i još neki visoki dužnosnici stranke, dok je Sadik Ahmetović rekao da bi za mandatara trebalo predložiti Adila Osmanovića.

Ipak, nakon višesatnog zasjedanja Predsjedništvo ove stranke odlučilo je dati podršku Denisu Zvizdiću. 

16:02 – Izetbegović dao podršku Zvizdiću za mandatara VMBiH 

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović podržava da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (VMBiH) bude dužnosnik te stranke Denis Zvizdić. 

Izetbegović je to izjavio novinarima uoči sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.
 
Na novinarsko pitanje da li je u SDA posrijedi sukob kada je riječ o kandidatima za predsjedavajućeg VMBiH, odgovorio je da je “sukob prejaka riječ”. 

”U svakoj stranci normalno je da ima različitih viđenja. U SDA ima niz kvalitetnih ljudi’
‘ – ustvrdio je Izetbegović.
 
Kada je riječ o njegovom razgovoru koji je jutros imao s liderom Demokratske fronte Željkom Komšićem, rekao je da će stranačkom predsjedništvu predložiti da podrži njegov i Komšićev dogovor, prema kojem treba za sada staviti moratorij na imenovanje dužnosnika u federalnoj i kantonalnoj vlasti, odnosno javnoj administraciji.
 
Denis Zvizdić, kako je izjavio novinarima, vjeruje da će nakon današnjih odluka Kadrovske komisije i Predsjedništva SDA biti kandidat za predsjedavajućeg VMBiH.
 
Kandidiranje Denisa Zvizdića podržat će i visoki stranački dužnosnik Šefik Džaferović, koji vjeruje da će Kadrovska komisija predložiti upravo tog kandidata. 

Nasuprot ovim razmišljanjima, Sadik Ahmetović smatra da je Adil Osmanović najbolje rješenje za imenovanje predsjedavajućeg VMBiH, dok Senad Šepić uoči današnje sjednice nije želio precizirati kojeg će kandidata podržati.
 
Šepić je rekao da na sjednici želi čuti argumentaciju koja će ojačati SDA i biti na tragu najboljeg vođenja zemlje. 

”Dogovorit ćemo se, budite uvjereni, o najboljem kandidatu koji bude imao širu podršku” – kazao je Šepić novinarima.  

(Fena/MOJportal)

Povezani postovi
Related

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt: Dodik se ponaša kao drvosječa

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je se...

Zenica za sve njih: Kafanska tuča normalna je pojava za ugledne kadrove SDP-a

Često se u medijima može pročitati kako kadrovi SDP-a,...

ZAŠTITA STRANAČKIH MILJENIKA: Tužilaštvo ZDK neće provoditi istragu protiv Omera Škalje

Za pojedine tužioce Tužilaštva ZDK predvođene glavnom tužiteljicom Vesnom...