Nije usvojen ni drugi ovogodišnji rebalans budžeta ZDK-a

/

Nakon konstituirajuće sjednice, koja je počela još 20. novembra i, nakon dva prekida, jučer je napokon i okončana, odmah je održana i 2. sjednica SZDK-a na kojoj je drugi put ove godine odbijen rebalans budžeta za 2014. godinu koji je ponudila Vlada ZDK u tehničkom mandatu. 

Budžet ZDK je, naime, u decembru prošle godine usvojen na čak 291.331.620 KM, a ljetošnji rebalans, od oko 286 miliona, nije dobio podršku prošlog saziva. Sada i novi saziv SZDK, sa 28 suzdržanih i 4 glasa za (SDP), nije podržao rebalansirani budžet od 277.981.620 KM.    

Podršku je, međutim, dobio prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju kod Federacije BiH iz 4. tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda za 5, 655 miliona KM, ali za koje je bilo dilema na što će sredstva biti i utrošena.

A, sumnju u trošenje budžetskog novca izrazio je i predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović, koji je pitao gdje su novci od redovnog priliva u budžet.

-Podržavam rasprave kolega koji su pitali za šta će novac biti utrošen, ali, po meni, bio bi luksuz, ali i bahato, odbiti ovakav kredit. Sa ovakvom kamatnom stopom (1,08 posto) i na period od pet godina, te grejs periodom od tri godine- poručila je Amra Jupić iz SBB-Fahrudin Radončić.

Dodala je i da zaposleni na budžetu čekaju svoju plaću, porodilje naknade, studenti stipendije… Zastupnici SDA i SDP-a, poručila je gospođa Jupić, trebali bi se prestati i međusobno optuživati za loše stanje, jer su još uvijek koalicioni partneri u Vladi FBiH.

Uz odluku o kreditnom zaduženju, na prijedlog zastupnice Medine Delibašić (SBB-Fahrudin Radončić) usvojen je i zaključak da se pri utrošku novca prioritetno izmire obaveze prema porodiljama, studentima i budžetskim korisnicima.

Privremeno finansiranje za 2015. godinu

Kako zbog neodržavanja sjednica Skupštine ZDK u predizborno vrijeme nije bilo ni rasprave o Nacrtu budžeta za 2015. godinu, a tek danas je okončana konstituirajuća sjednica, zastupnicima je na usvajanje ponuđena Odluku o privremenom finansiranju ZDK-a za prva tri mjeseca naredne godine, a koju su i usvojili.

Za ovu je namjenu predviđen iznos od 66.114.300 KM.

(AVAZ)

Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...