BiH je raj za lopove: Od 5.793 krađe, samo 152 rasvijetljene!

Datum:

Iako su nedavno policijski čelnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH sigurnosnu situaciju ocijenili zadovoljavajućom, Informacija o stanju sigurnosti za 2014. godinu sadrži izvještaj o čak 17.094 krivična djela počinjena na području FBiH u prvih devet mjeseci.

S obzirom na to da, matematički gledano, u FBiH bude počinjeno 1.899 krivičnih djela mjesečno, a 63 dnevno, nije teško zaključiti da će ovaj broj biti znatno veći kada se u obzir uzmu i preostala tri mjeseca godine na izmaku.

Višestruki povratnici

Informacija pokazuje da je prijavljeno 11.950 osoba, među kojima 671 maloljetnik i 4.822 povratnika u vršenju krivičnih djela. Među počiniocima krivičnih djela otkriven je i 31 policajac! Zanimljivo je da je i lani u istom periodu evidentiran isti broj policajaca koji su uhvaćeni u činjenju nekog krivičnog djela.

U oblasti krivičnih djela protiv imovine najbrojnije su teške krađe – 5.793. Alarmantno je da od ovog broja, u čak 5.641 počinioci nisu otkriveni! Zabrinjavajuće je što su evidentirana čak 783 krivična djela protiv života i tijela, za koje je prijavljeno 978 osoba, od kojih su 63 maloljetnika i 280 povratnika u vršenju krivičnih djela. Među njima je i jedan policajac.

U prvih devet mjeseci u FBiH je registrirano 16 ubistava, od kojih jedno, i to na području Unsko-sanskog kantona, još nije rasvijetljeno. U odnosu na isti period prošle godine, u FBiH je zabilježen i porast prijavljenih silovanja, kojih je bilo 18 i za njih su prijavljene 23 osobe, među kojima su četiri maloljetnika i čak šest povratnika u vršenju krivičnih djela.

Krađa automobila

Alarmantan je i podatak da policija u FBiH ne može stati ukraj krađi automobila, koje i ove godine u odnosnu na prošlu imaju trend rasta. Do septembra je otuđeno njih čak 909, od čega najviše u Sarajevu – 607. Registrirana su dva krivična djela protiv ustavnog poretka. Radi se o krivičnom djelu izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Od 16 ubistava u prvih devet mjeseci ove godine jedno nije rasvijetljeno

31 policajac među počiniocima krivičnih djela
18 silovanja do septembra ove godine
909 automobila ukradeno 
167 samoubistava u prvih devet mjeseci
126 samoubistava izvršili muškarci, a 41 žene

(AVAZ)

Povezani postovi
Related

Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju...

Parlament Federacije BiH odbio na dnevni red uvrstiti povećanje invalidnina

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odbio je na današnji...

Operativna akcija „Blinker“ – slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

SRAMOTNO: U istom danu političari sebi povećali plate za 500 KM, a odbili smanjenje cijena goriva za građane!

Jučerašnje zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH pokazalo je ko su...