Zapadna Evropa u ledenom kolapsu, oluja juri ka Balkanu

/

Snježna oluja je zahvatila dijelove Francuske, Velike Britanije i Njemačke gdje je saobraćaj od prošle noći poremećen ili mjestimično prekinut, a desetine hiljada kuća u Velikoj Britaniji su bez struje. Na zapadu Evrope snježnu oluju prati vjetar brzine i od 160 kilometara na sat, dok je danas u dijelovima Njemačke i Švajcarske napadalo više od 20 centimetara snijega.


U Velikoj Britaniji proglašen je najviši stepen upozorenja zbog poledice. Snijeg najviše pada u sjevernom i centralnom dijelu zemlje gdje je dostigao visinu 11 centimetara.

VEZANO: NASA objavila snimku sniježne oluje koja stiže u regiju

Mnogi britanski vozači su napustili automobile ili su ostali u zavijanim vozilima, a meteorolozi predviđaju još snijega i više poledice na putevima.

Aerodrom “Džon Lenon” u Liverpulu nakratko je bio zatvoren, kako bi se piste očistile od snijega.

Na tri četvrtine tetorije Francuske drumski saobraćaj je sasvim usporen uz veliku gužvu i zastoje. Luka Kale, na sjeveru Francuske, zbog jakog vjetra brzine oko 90 kilometra na sat, zatvorena za brodski saobraćaj do Dovera, najugoistoku Velike Britanije.

Jaki udari vjetra oborili su dio nove metalne ograde podignute u Kaleu zbog spriječavanja migranata da se ilegalno ukrcaju na trajekte ka Velikoj Britaniji.

Dio ograde, koja je podignuta tokom prošle sedmice, oborili su udari vjetra brzine do 160 kilometara na čas.

Zbog snijega i leda na njemačkom auto-putu A8 kod Šutgarta je nastao zastoj hiljada vozila, dugačak 20 kilometara. Na jugu i zapadu Njemačke samo danas je palo još 10 centimetara snijega.

S druge strane, snijegu se raduju u francuskim Alpima gdje je sezona skijanja zvanično počela, ali su se staze jedva zabijelile. Ovog vikenda, kada se uoči Nove godine očekuje vrhunac posjete, trebalo bi da napada do 60 centimetara snijega, mada samo u planinama višim od 2.000 metara, prenosi Blic.rs.

(BH-index)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Oluja Boris u Europi: Zašto je postala katastrofa epskih razmjera?

Oluja Boris već je donijela ekstremne količine kiše širom...

Sve teža situacija sa poplavama u Europi: Proglašeno stanje prirodne katastrofe u Poljskoj

Gradonačelnik Lądek-Zdrója Tomasz Nowicki je već u subotu, 14....

Kako će se od novembra ulaziti u EU: Uzimanje otisaka i fotografiranje lica

Pregled pasoša, uzimanje otisaka najmanje četiri prsta i fotografiranje,...

Izbio veliki požar u Sutomoru

Vatrena stihija koja se pola sata nakon ponoći razbuktala...