Država mu dala 35 KM da obnovi firmu uništenu u poplavama

/

Iako se još nisu oporavili ni od majskih poplava, sedam mjeseci kasnije, privrednici doživljavaju nove šokove. Država je napravila procjenu štete i šalje pomoć. I to ne bilo kakvu.

Direktoru firmeDrvo proizvodi iz Šija kod Tešnja Fahiru Mujakoviću poplave su uništile gotovo sve što je godinama stvarao – opremu, sirovine i gotove proizvode vrijedne 180.000 konvertibilnih maraka. “Najviše nam je štete naneseno na repromaterijalu. Otprilike 700 kubika građe koje smo platili, PDV koji smo platili, ostali smo bez svega”, rekao je direktor firme Drvo proizvodi. No, država je odlučila pomoći. Komisija ZDK je izašla na teren. Napravila procjenu i odlučila ovoj firmi pomoći sa cijelih 35 maraka. “Poniženje i sramota. Ja sam napisao pismo Vladi i skupštini ZDK i Komisiji da se tako silne pomoći odričem jer to su silni novci i ne znam u šta bi ih potrošili”, dodao je direktor firme Drvo proizvodi. Osim Fahira, pomoć su odlučile vratiti još tri firme iz Šija. Zahvalila se i firma Kosovčić komerc. Dali su im 1.600 KM, nakon toga još jedna firma kojoj je dato 1.000 KM i firma kojoj su dali 1.500 KM, a poplavilo im je sve u visini 3 metra. Sva oprema i bijela tehnika im je stradala”, izjavio je direktor firme Drvo proizvodi Fahir Mujaković. Zadovoljna dobijenim nije ni porodica Kosovčić kojoj su poplave uništile dvije pumpe, restoran i autopraonicu. Morali su otpustiti sedam radnika. Dobit će najviše od svih, 20.000 KM, ali pitaju se kada? “Da mi je dobiti i tih 20.000 KM, dobro bi mi došlo, bar da obnovim opremu s kojom mogu raditi, jer ja ovako radim sa 50 posto kapaciteta”, rekla je računovođa Kosovčić Komerca Ferida Kosovčić. “U budućnosti nemamo perspektivu za rad jer smo imali ogromne štete”, kazao je direktor Kosovčić Komerca Sejfudin KosovčićKažu kako im ne preostaje ništa drugo nego da prodaju pumpe. No, Fahir će nastaviti borbu. Kaže, ako državi nije, njemu jeste stalo do pet porodica koje od ovog posla žive.


blic

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...