Prošle godine u BiH bilo 459 samoubojstava!

/

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini prošle godine zabilježeno je 459 samoubojstava, od toga u Federaciji BiH 230, dok je u manjem bh. entitetu ruku na sebe diglo 229 osoba. U 180 slučajeva samoubojstvo u FBiH su počinili muškarci, a u 50 slučajeva žene.


“Najviše je ljudi u Tuzlanskom kantonu sebi oduzelo život, njih više od 50, zatim u Kantonu Sarajevo više od 30 osoba, dok je najmanje u Bosankopodrinjskom kantonu, samo jedna osoba” – podaci su Federalne uprave policije.

Socijalni status

Najnoviji podaci koji su „Avazu” dostavljeni iz MUP-a RS govore da je 2014. godine 229 osoba počinilo samoubojstvo, od čega 182 muškarca i 47 žena, u većini slučajeva iznad 50 godina starosti. U istom periodu u Banjoj Luci je na sebe diglo ruku 79 građana, što je devet osoba više nego godinu ranije, a u 44 slučaja samoubojstvo je počinjeno vješanjem. Na području Istočnog Sarajeva samoubistvo je počinilo 27 osoba, od čega su 24 muškarca, a način izvršenja suicida u 14 slučajeva je bio vješanje.

Prema podacima istražitelja na polju krvnih delikata, većina suicida u BiH se i počini vješanjem, dok su uzroci različiti, i to starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo u kombinaciji s osiromašenjem te socijalni status i neizvjesnost, koji su ispred alkoholizma.

“Kada je riječ o maloljetnim osobama, nerazumijevanje i sukob s roditeljima, zatim neusklađeni odnosi u porodici i neuspjeh u školi, osnovni su uzroci samoubojstava, kojih godišnje bude više od 20” – kažu naši izvori iz MUP-ova.

U Bijeljini su prošle sedmice dva muškarca digla ruku na sebe. Dragan Jovanović (64) iz bijeljinskog sela Čađavica pucao je sebi u glavu, a identičan slučaj počinjenja suicida zabilježen je u istoj općini, u ulici Bore Stankovića.

Samo nekoliko dana ranije nezapamćen slučaj dogodio se u Bosanskoj Krupi, kada su samoubojstvo vješanjem počinili majka Dušanka Lukač (83) i sin Brane (55), podsjeća Dnevni avaz.

Apel za pomoć

Komentirajući ove zastrašujuće statistike, psiholog i sudski vještak iz Banje Luke Aleksandar Milić upozorava da je svako razmišljanje o suicidu, planiranje ili pokušaj, zapravo apel koji jedno zrelo društvo treba prepoznati.

“Imamo povećan broj poremećaja mentalnog zdravlja. Suština je da je kod svakog suicida jedna karakteristika – nezdrav stil odrastanja. Mi, kao zemlja, imamo institucije i načelno se ozbiljno bavimo time, ali suštinski, i dalje smo daleko od reakcije” – naglašava Milić.

Niko ne radi na prevenciji

U Srbiji i Hrvatskoj već postoje centri za pružanje emocionalne podrške i prevenciju samoubojstva te besplatni call centri i online podrška.

“Princip rada je takav da svi koji žele povjerljiv razgovor, pozovu naš besplatan broj ili nam pišu. S druge strane je neko stručan ko želi i umije saslušati i pomoći” – rečeno je za Dnevni avaz Centru za pružanje emocionalne podrške i prevenciju samoubojstva u Novom Sadu.

(DNEVNO.BA)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tešanj: Iz vozila ukraden radio-kasetofon

Kako je saopćeno iz MUP ZDK dana 23.06.2024. godine,...

Stravična nesreća: Jedna djevojka poginula, dvije povrijeđene

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila na...

Tešanj: Krađa na auto otpadu u Raduši

Prema zvaničnim informacijama iz MUP ZDK u vremenskom periodu...

Tešanj: U Cerovcu opljačkana vikendica

Prema zvaničnim informacijama MUP ZDK, u vremenskom periodu od...