Prošle godine u BiH bilo 459 samoubojstava!

Datum:

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini prošle godine zabilježeno je 459 samoubojstava, od toga u Federaciji BiH 230, dok je u manjem bh. entitetu ruku na sebe diglo 229 osoba. U 180 slučajeva samoubojstvo u FBiH su počinili muškarci, a u 50 slučajeva žene.


“Najviše je ljudi u Tuzlanskom kantonu sebi oduzelo život, njih više od 50, zatim u Kantonu Sarajevo više od 30 osoba, dok je najmanje u Bosankopodrinjskom kantonu, samo jedna osoba” – podaci su Federalne uprave policije.

Socijalni status

Najnoviji podaci koji su „Avazu” dostavljeni iz MUP-a RS govore da je 2014. godine 229 osoba počinilo samoubojstvo, od čega 182 muškarca i 47 žena, u većini slučajeva iznad 50 godina starosti. U istom periodu u Banjoj Luci je na sebe diglo ruku 79 građana, što je devet osoba više nego godinu ranije, a u 44 slučaja samoubojstvo je počinjeno vješanjem. Na području Istočnog Sarajeva samoubistvo je počinilo 27 osoba, od čega su 24 muškarca, a način izvršenja suicida u 14 slučajeva je bio vješanje.

Prema podacima istražitelja na polju krvnih delikata, većina suicida u BiH se i počini vješanjem, dok su uzroci različiti, i to starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo u kombinaciji s osiromašenjem te socijalni status i neizvjesnost, koji su ispred alkoholizma.

“Kada je riječ o maloljetnim osobama, nerazumijevanje i sukob s roditeljima, zatim neusklađeni odnosi u porodici i neuspjeh u školi, osnovni su uzroci samoubojstava, kojih godišnje bude više od 20” – kažu naši izvori iz MUP-ova.

U Bijeljini su prošle sedmice dva muškarca digla ruku na sebe. Dragan Jovanović (64) iz bijeljinskog sela Čađavica pucao je sebi u glavu, a identičan slučaj počinjenja suicida zabilježen je u istoj općini, u ulici Bore Stankovića.

Samo nekoliko dana ranije nezapamćen slučaj dogodio se u Bosanskoj Krupi, kada su samoubojstvo vješanjem počinili majka Dušanka Lukač (83) i sin Brane (55), podsjeća Dnevni avaz.

Apel za pomoć

Komentirajući ove zastrašujuće statistike, psiholog i sudski vještak iz Banje Luke Aleksandar Milić upozorava da je svako razmišljanje o suicidu, planiranje ili pokušaj, zapravo apel koji jedno zrelo društvo treba prepoznati.

“Imamo povećan broj poremećaja mentalnog zdravlja. Suština je da je kod svakog suicida jedna karakteristika – nezdrav stil odrastanja. Mi, kao zemlja, imamo institucije i načelno se ozbiljno bavimo time, ali suštinski, i dalje smo daleko od reakcije” – naglašava Milić.

Niko ne radi na prevenciji

U Srbiji i Hrvatskoj već postoje centri za pružanje emocionalne podrške i prevenciju samoubojstva te besplatni call centri i online podrška.

“Princip rada je takav da svi koji žele povjerljiv razgovor, pozovu naš besplatan broj ili nam pišu. S druge strane je neko stručan ko želi i umije saslušati i pomoći” – rečeno je za Dnevni avaz Centru za pružanje emocionalne podrške i prevenciju samoubojstva u Novom Sadu.

(DNEVNO.BA)

Povezani postovi
Related

Rezala joj stomak: Žena ubila trudnicu kako bi joj uzela bebu

Za ubistvo trudne žene osuđena je žena iz Teksasa...

Automatskom puškom pucao na komšiju koji se žalio zbog buke

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko neretvanskog...

Žena preminula na biračkom mjestu u Sarajevu, obustavljeno glasanje na toj lokaciji

Starija ženska osoba danas je preminula na biračkom mjestu...

U pucnjavi kod Viteza povrijeđene dvije osobe, napadači u bjekstvu

U noći sa subote na nedjelju u Vitezu je...