Suljagić: U ponedjeljak sastanak Komšića, Nikšića i Izetbegovića

Datum:

Član predsjedništva Demokratske fronte, Emir Suljagić sinoć je gostujući u Dnevniku TV1 potvrdio da će se u ponedjeljak održati sastanak čelnih ljudi stranaka u Federaciji BiH kako bi se našlo rješenje za blokade nastale u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Sastanku će prisustvovati predsjednici DF-a Željko Komšić, SDP-a Nermin Nikšić i zamjenik predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda održana je 15. januara, ali na njoj nije bilo dogovora o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, kao ni izbora potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda.

U ime hrvatskog naroda za predsjednika FBIH predložen je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a iz bošnjačkog naroda za potpredsjednicu FBIH predložena je Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA). No, bez kandidata i izbora i potpredsjednika FBiH i iz srpskog naroda nije moguće kompletirati izvršnu vlast u FBiH čiji čelnici  treba da postignu saglasnost i predlože mandatara za sastav buduće Vlade FBiH.

(Avaz)

Povezani postovi
Related

Esmir Bašić ispred NES-a kandidat za ministra u Vladi ZDK

Nakon završenih Općih izbora 2022. godine u procesu uspostave...

Ovo su ovjerene liste CIK-a iz Zeničko-dobojskog kantona za Dom naroda PFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina ovjerila je 11...

Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju ‘izvisiti’?

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada...

Žestoka politička utakmica: Ko će s kim, SDA, SDP i DF u vlast, mogu li HDZ i SNSD biti izbačeni

Iako se nakon oktobarskih izbora nekoliko predsjednika stranaka koje...