Topčić Polje: petnaest kuća čeka obnovu

Datum:

Stanovnici Topčić Polja ponovo strahuju od poplava i klizišta, koje su ovo mjesto na granici između Zenice i općine Žepče pogodile u maju prošle godine, kada je uništeno više od 100 kuća i drugih objekata.  Rijeka Bosna, koja protiče kroz ovo mjesto, ali i tone blata koje je donijelo klizište, u samo jednom danu prije osam mjeseci selo su učinili neprepoznatljivim.

Do početka ove godine, zahvaljujući Općini Zenica ali i humanitarnim organizacijama iz zemlje i svijeta, najveći dio oštećenih objekata je saniran. Ostalo je tek između deset i 15 kuća koje su u potpunosti uništene i čiji vlasnici čekaju da im vlasti kažu šta planiraju sa njima, jer sami niti mogu niti smiju raditi na sanaciji svojih imanja.

No, mještani su sada ponovo uznemireni jer se boje novih padavina, koje bi donijele i nove nevolje u Topčić Polje.

Zejnir Halilović, koji je tokom klizišta prošle godine ostao bez kuće, i danas živi u kući koju mu je na korištenje dao prijatelj, kaže kako je urađeno puno na obnovi sela, ali jako malo na sprječavanju ponovnih klizišta. Ukoliko bi padavine bile obilne kao prošle godine, Topčić Polje bi ponovo bilo ugroženo, a možda i ponovo zatrpano.

“Uništena je moja kuća, i radionica u kojoj sam proizvodio košnice za pčele. Ali, bez obzira na sve, moja porodica nije izgubila nadu i volju i mi ćemo se dalje nastaviti boriti kroz život”, kaže Halilović.

Zejnir i njegove komšije sada samo gledaju u nebo i nadaju se da ih više nikada neće zadesiti sudbina kao prošle godine, koja je za njih bila možda i najteža.

Izvor
Copyright © Zenicablog – Zenica 2005. – 2015. Vlasnik autorskih prava UG Zenicablog. Kopiranje i prijenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu!Tekst je izvorno objavljen na portalu www.Zenicablog.com. Prenošenje dozvoljeno samo uz pismenu dozvolu. Nelegalno prenošenje sadržaja podliježe pod odredbe Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Službeni glasnik BIH broj 7., od 10. aprila 2002. GLAVA III – AUTOR I PRAVA AUTORA – Član 12.

Povezani postovi
Related

Handžić: Budimo humani, podržimo djecu oboljelu od raka pozovim na broj 17010

Danas je Nermin Handžić na društvenim mrežama pozvao sve...

Tešanj: Poljoprivrednici oslobođeni plačanja nameta na osnovu incijative vijećnika Amira

U Tešnju su poljoprivrednici oslobođeni plačanja nameta na osnovu...

Kakva je sudbina porodične medicine u Poliklinici “Medicus” ?

U našu redakciju stiglo je saopćenje iz OO SDP...

U Jelahu opljačkana kladionica

MUP ZDK objavio je na svojoj stranici kako je...