Obnova 10 kuća povratnika i interno raseljenih na maglajskom području

Datum:

Drhtavom rukom Hatidža Kujrić (77) iz Liješnice potpisala je ugovor o izgradnji nove kuće. Na ovaj dan čekala je punih 20 godina. Radosni su bili I drugi korisnici projekta obnove “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” iz Strupine, Mladoševice, Novog Šehera i Kopica. 

U okviru projekta planirana sanacija ukupno 10 stambenih objekata raseljenih osoba i povratnika na maglajskom području. Sanacija pet je u završnoj fazi, a novih pet korisnika potpisalo je ugovore o obnovi. Projekat finansiraju UNHCR i EU, a implementator je Hilfswerk Austria International. Uslovi u kojima je Hatidža Kujrić živjela dvije decenije bili su katastrofalni – otpadali su komadi plafona, zidovi u kupatilu u ruševnom stanju, kuća puna vlage, a krov je bio pokriven sa tri vrste crijepa. Kuća je bila više puta direktno pogođena, čak i avio bombom. Hatidža je staru kuću morala srušiti jer sanacija nije bila moguća, ali će zato na njenim temeljima biti igrađena nova kuća. 

Ostali su samo temelji stare kuće, kažu praviće novu. Lijepo je meni i kod brata, ali najljepše je na svome. Čekati 20 godina je puno i previše, ali ipak sam dočekala. Još da u zdravlju proživim koju godinu u novoj kući, bila bih najsretnija“, rekla nam je Hatidža Kujrić. Inače vrijednost obnove ovih pet kuća je oko 120 hiljada KM, a kuće koje se grade iz temelja imaće i fasadu. Biće izgrađene i obnovljene prema standarima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 


Obnova, odnosno izgradnja novih kuća, počela je uvođenjem izvođača radova na svih pet lokacija. Pored Hatidže Kujrić, korisnici ovog projekta su Hasan Musić iz Kopica, Mato Batarilo iz Mladoševice, Anto Križanac iz Pira i Islam Kurjaković iz Novog Šehera. 

Povezani postovi
Related

Doboj: Ovo su hrabri policajci i mještani koji su spasili djevojku iz hladne Bosne

Prava drama odvijala se u ponedjeljak navečer na Japanskom...

Tešanj: U Šijama iz kladionice otuđen novac

Kako su to objavili na stranici MUP-a ZDK, u...

Brzom reakcijom policijskih službenika i građana spriječeno samoubistvo u Doboju

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1 i Policijske stanice...

Gradonačelnik održao sastanak sa direktorima srednjih škola, predstavnicima roditelja i učenika

Gradonačelnik Hašim Mujanović održao je sastanak sa  direktorima zavidovićkih...