Dan kada je Sarajevo bilo centar svijeta

/

Prije 31. godinu na prepunom stadionu Koševo s početkom u 14 sati svečano je započela manifestacija otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara, a olimpijski plamen zapalila je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić, piše bh. novinska agencija Patria.

Spektakularnom koreografijom i programom, Sarajevo je od 8. do 19. februara bilo centar svijeta. Na 14. ZOI učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja, a izvještavalo je više od 4.500 novinara, piše Patria.

U programu od 8. do 19. februara je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Taj koncept da se u krugu od 25 km realiziraju sve discipline nikada nije do tada viđen. 

ODABIR MASKOTE VUČKA

Maskota Sarajevske olimpijade bio je Vučko, jedan od najprepoznatljivijih simbola Sarajeva. Čitaoci jugoslavenskih novina bili su upitani da izaberu maskotu Zimskih olimpijskih igara 1984. s liste od 6 finalista. Pobjednik je bio Vučko, mali vuk, kojeg je dizajnirao slovenski dizajner i ilustrator Jože Trobec. Ostali finalisti bili su vjeverica, janje, planinska koza, dikobraz i grudva snijega. U kratkim crtanim filmovima, koji su prikazivani prije prenosa neke sportske discipline, Vučko je obično prikazivan kao nespretni simpatični sportist, ne baš vičan sportskim nastupima. Jugoslavenski pjevač Zdravko Čolić sinhronizirao je glas Vučka u špicama.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 19. februara tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.

Podsjećamo, Sarajevo je u konkurenciji sa japanskim Saporom i švedskim Geteborgom dobilo organizaciju najveće sportske manifestacije na svijetu 1978. godine nakon čega su uslijedile brojne pripreme.

Trebalo je izgraditi kapacitete, infrastrukturu, borilišta…Izgrađena je Skenderija, dvije ledene dvorane, Holiday Inn, Olimpijsko naselje na Mojmilu i Dobrinji, dvorana Zetra, bob staza na Trebeviću, skakaonice čak godinu prije OI. 

Izvor


Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sporni tenderi koje su dobili Kinezi: Prijavljen direktor EPBiH i još nekoliko osoba

Kineska kompanija Dongfang Electric International Corporation u proteklom periodu...

Održana prva radionica u okviru projekta DANOVA NEXT

DANOVA NEXT predstavlja nastavak projekta DANOVA, koji je uspješno...

Večeras se vraća prva grupa hadžija u Bosnu i Hercegovinu

Prva grupa hadžija i hadžinica u utorak navečer, 25....

Norwegian Air Sweden ponovo uspostavio avioliniju za Oslo

Kako je i najavljeno, u petak je aviokompanija Norwegian...