Dan kada je Sarajevo bilo centar svijeta

Datum:

Prije 31. godinu na prepunom stadionu Koševo s početkom u 14 sati svečano je započela manifestacija otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara, a olimpijski plamen zapalila je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić, piše bh. novinska agencija Patria.

Spektakularnom koreografijom i programom, Sarajevo je od 8. do 19. februara bilo centar svijeta. Na 14. ZOI učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja, a izvještavalo je više od 4.500 novinara, piše Patria.

U programu od 8. do 19. februara je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Taj koncept da se u krugu od 25 km realiziraju sve discipline nikada nije do tada viđen. 

ODABIR MASKOTE VUČKA

Maskota Sarajevske olimpijade bio je Vučko, jedan od najprepoznatljivijih simbola Sarajeva. Čitaoci jugoslavenskih novina bili su upitani da izaberu maskotu Zimskih olimpijskih igara 1984. s liste od 6 finalista. Pobjednik je bio Vučko, mali vuk, kojeg je dizajnirao slovenski dizajner i ilustrator Jože Trobec. Ostali finalisti bili su vjeverica, janje, planinska koza, dikobraz i grudva snijega. U kratkim crtanim filmovima, koji su prikazivani prije prenosa neke sportske discipline, Vučko je obično prikazivan kao nespretni simpatični sportist, ne baš vičan sportskim nastupima. Jugoslavenski pjevač Zdravko Čolić sinhronizirao je glas Vučka u špicama.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 19. februara tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.

Podsjećamo, Sarajevo je u konkurenciji sa japanskim Saporom i švedskim Geteborgom dobilo organizaciju najveće sportske manifestacije na svijetu 1978. godine nakon čega su uslijedile brojne pripreme.

Trebalo je izgraditi kapacitete, infrastrukturu, borilišta…Izgrađena je Skenderija, dvije ledene dvorane, Holiday Inn, Olimpijsko naselje na Mojmilu i Dobrinji, dvorana Zetra, bob staza na Trebeviću, skakaonice čak godinu prije OI. 

Izvor


Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...