Ponavlja se situacija iz 2003.: Sutra imenovanje šefova izvršne vlasti FBiH

Datum:

Sutra će u Sarajevu najvjerovatnije biti održane čak četiri sjednice Parlamenta Federacije BiH, tačnije dvije Predstavničkog i dvije Doma naroda, piše novinska agencija Patria.

U 11 sati zakazana je sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se između ostaloga izabrati predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, Marinko Čavar, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Za izbor šefova izvršne vlasti potrebna je većina glasova u Predstavničkom, te većina glasova u Domu naroda, kao i većina glasova u svakom od klubova Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Prema nezvaničnim informacijama, Milan Dunović neće imati većinu u Klubu Srba, te će stoga prijedlozi biti ponovo vraćeni na Predstavnički dom, koji će potvrditi imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Potom će ponovo zasjedati Dom naroda, gdje će sva tri kandidata imati većinu, ali Dunović ponovo neće dobiti dovoljno glasova Kluba Srba.

Bez obzira na to, dovoljno je što će njihova imenovanja potvrditi Predstavnički dom, te će njih troje na četvrtoj sjednici položiti svečanu zakletvu.

Ako se Dom naroda dva puta negativno odredi o predloženim kandidatima, bilo time što kandidati nemaju prostu većinu, ili većinu nekog od klubova, prema Ustavu FBiH oni su izabrani ako se Predstavnički dom pozitivno izjasni.

Sutrašnja situacija bit će identična onoj iz 2003. godine kada su Niko Lozančić, Šahbaz Džihanović i Desnica Radivojević birani za šefove izvršne vlasti. Tada Lozančić dva puta nije imao podršku Doma naroda, ali ga je potvrdio Predstavnički dom. 

Imenovanje šefova izvršne vlasti bit će deblokiran proces formiranja Vlade FBiH. SDA je već predložila Fadila Novalića za mandatara, i njega treba da potvrde Čavar, Mahmutbegović i Dunović, nakon čega kreće formiranje Vlade FBiH. Već sutra, kako je najavljivano, počet će i međustranački pregovori koalicionih partnera SDA- HDZBiH i DF-a oko raspodjele ministarskih resora.

Izvor

Povezani postovi
Related

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...

Horor u Banjoj Luci: Pretučen učenik 9. razreda, u besvjesnom stanju prevezen u UKC RS

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju...

U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo...

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na...