U Americi uhapšen ratni heroj Armije BiH Ramiz Hodžić Siki

/

Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje Idišu, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD. 

Oni su optuženi za zavjeru i finansiranje terorista, odnosno za slanje oružje, vojnu uniformu, novac i borbenu  opremu izvjesnom Abdulahu Rami Pazaru, koji je 2013. godine iz SAD otputovao u Siriju da bi se priključio Idišu. Optužnica je podignuta protiv Ramiza Hodžića /40/ i njegove supruge Sedine /35/, Armina Harčevića /37/, Nihada Rosića /26/, Medihe Salkičević /34/ i Jasminke Ramić /42/. Svi su rođeni u BiH, ali su imigrirali u SAD. Uhapšenima prijeti kazna zatvora od 15 godina i 250.000 dolara kazne. Hodžić i Rosić su optuženi i za kovanje zavjere za ubistvo, te bi mogli dobiti i doživotnu kaznu zatvora.

Prema saznanjima Saffa uhapšeni Ramiz Hodžić je rodom iz Teslića i dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan.  Njegovi bivši saborci iz 202.,203.,204.i 207. brigade Armije RBiH iznenađeni su i ogorčeni viješću da je u Americi  uhapšen zbog terorizma dobitnik najvećeg armijskog odlikovanja Zlatni Ljiljan. “Ramiz Siki Hodžić je kao maloljetnik  stupio u redove Armije RBiH. U narodu je poznat kao dobročinitelj i patriota koji je poslije odlaska u SAD  organizirao i sakupljao pomoć za ugrožene i siromašne demobilisane borce”, svjedoči nam jedan od članova udruženja  „OMAHA“, čiji je Siki bio istaknuti član. Ramizovi prijatelji i saborci kažu da se on uvijek odazivao prvi kada je  trebalo nekome pomoći, a tako je bilo i u slučaju kada se desio rat u Siriji. “U vrijeme dok je cijeli svijet na  čelu sa SAD pomagao i podržavao sirijsku opoziciju i Siki je, sjećajući se tegoba rata kroz koje je i sam prošao uBiH, odlučio da pomogne sirijskom narodu. Razvojem situacije u Siriji pojavile se se mnoge frakcije od kojih su neke  proglašene terorističkim organizacijama. Tako je i Zlatni Ljiljan Siki postao žrtva tog razvoja događaja, jer su  neki opozicionari završili u tim frakcijama. Prema informacijama iz Amerike, Ramizu se stavlja na teret da je  pomagao organizaciju ISIL, iako u vrijeme, dok je on učestvovao u humanitarnim akcijama, Isil nije ni postojao.

A, što se tiče veza sa spomenutim Ramom Pazarom, jedini grijeh Ramiza Hodžića je taj što je on prije odlaska u Siriju  bio njegov američki komšija i prijatelj i što je, zbog tih komšijskih odnosa, ima sa njim povremene kontakte putem  Facebooka”, kaže nam jedan od Ramizovih saboraca iz Tešnja.  Sa Ramizom Hodžićem uhapšena je i njegova hanuma Sedina. Iza njih je ostalo troje maloljetne dijece.

Također, među uhapšenima nalaze se i Mediha Salkičević i Jasminka Ramić. Njih dvije su bile aktivne učesnice u  organiziranju i sakupljanju pomoći narodima Sirije, Palestine, Somalije. One su učestvovale u onim humanitarnim akcijama koje su slale pomoć sirijskim izbjeglicama u izbjegličkim kampovima u Turskoj i drugim zemljama. Kada se pogledaju Facebook profili uhapšenih Bošnjaka vidi se da oni nemaju veze sa tekfirskom ideologijom Idiša. Očito je da su svi postali žrtve globalnog islamofobičnog ludila i da, nažalost, nisu na vrijeme shvatili da ih bilo kakva veza sa Sirijom može dovesti u ovako tešku situaciju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sporni tenderi koje su dobili Kinezi: Prijavljen direktor EPBiH i još nekoliko osoba

Kineska kompanija Dongfang Electric International Corporation u proteklom periodu...

Održana prva radionica u okviru projekta DANOVA NEXT

DANOVA NEXT predstavlja nastavak projekta DANOVA, koji je uspješno...

Večeras se vraća prva grupa hadžija u Bosnu i Hercegovinu

Prva grupa hadžija i hadžinica u utorak navečer, 25....

Norwegian Air Sweden ponovo uspostavio avioliniju za Oslo

Kako je i najavljeno, u petak je aviokompanija Norwegian...