Crni čaj smatra se pravim
čajem isto kao i zeleni jer potječe od iste biljke koja se zove Camellia
sinensis.
To ga čini izrazito
poznatim i najviše se konzumira (čini 20% svi prodanih čajeva u Europi, a iako
je zeleni čaj poznat po svojoj izrazitoj ljekovitosti crni čaj se prodaje 70%
više od zelenog). Glavna razlika između svih svojstva (ljekovitosti, okusa,
izgleda, boje napitka…) zelenog i crnog čaja jest postupak dobivanja crnog
čaja. Kod zelenih čajeva najvažnije je spriječiti fermentaciju dok je kod crnog
najvažnije postići fermentaciju. Dakle na zapadu sve fermentirane čajeve
nazivamo crni čajevi, a u Kini crne čajeve nazivaju zbog okusa koji je izrazito
gorak.
Ljekovita svojstva – crnog čaja
Iako svi smatraju da je
zeleni čaj najljekovitiji i ima najviše dobrih učinka po zdravlje, crni čaj
isto tako ima jako puno dokazanih ljekovitih svojstava.
- istraživanja su dokazala da crni čaj smanjuje i znatno usporava
razvoj raka. Ta svojstva ovaj napitak može zahvaliti bogatstvu antioksidansa, - dokazano dasmanjuje rizik raka želuca, pluća, jajnika, dojke,
- pomaže kod bolestiželuca,
- koristi se kod dijabetesa tipa 2,
- izrazito dobar kod povraćanja,
- poboljšava protok urina,
- dokazano je da ispijanje crnog čaja smanjuje rizik od moždanog
udara. Znanstvenici su proveli istraživanja na više od 500 ljudi i dokazali da
flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, a s time
izrazito smanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara, - pomaže kod proljeva,
- poboljšava djelovanje krvnih žila,
- koristi se kod glavobolje,
- poboljšava mentalne sposobnosti, pamčenje, učenje,
- pomaže kod bubrežnih kamenaca,
- održava budnost,
- pomaže kod mršavljenja kad se koristi s drugim proizvodima,
- smanjuje simptome Parkisonove bolesti,
- mnogi koriste crničaj koko bi se odviknuli od kave. Naime crni
čaj sadrži najviše kofeina od svih čajeva (od 2 – 4%), - crni čaj zbog bogatstva antioksidansa, usporava starenje kože
tako što pomaže kod sprečavanja smrti stanica kože, - pomaže kod borbi protiv slobodnih radikala,
- posebno dobar kod uklanjanja stresa. Naime otkrivenoje da crni
čaj smanjuje hormone koji uzrokuju stres.
Ovdje su najvažnija
dokazana korisna svojstva crnog čaja, a crni čaj posjeduje i druga izrazito
korisna svojstva.
Priprema čaja
- kuhajte
vodu do vrenja, - stavite
1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite 2g ili
1 žlica po šalici, - ulijte
vodu u šalicu, - ostavite
šalicu oko 5 minuta (možete ostaviti 3 – 7 min ovisno o ukusu), - prelijte
čaj koristeči filter (što duđe listić čaja ostaju u vodi gorčina čaja je jača), - nakon
toga možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog, nadasve zdravog i vrlo
svjetski poznatog napitka.
7. Pravi
znalci čaja konzumiraju i preporučuju konzumiranje crnog čaja bez dodataka. Ako
vam se ne sviđa okus crnog čaja, preporučuje se konzumiranje čaja s dodatkom
kockice šećera, malo meda. Za još jaču aromu crnom čaju možete pridodati štapić
vanilije, malo cimeta ili pak limunov sok.
8. Neki
konzumiraju crni čaj zajedno s mlijekom i šećerom. To se nikako ne preporučuje.
Naime mlijeko je bogato bjelančevinama, a šećer ugljikohidratima. Konzumiranjem
čaja s tim dodacima više puta na dan jako opterečuje naš probavni sustav
posebno jetru. S tog razloga ne prepotruča se konzumiranje čaja s oba dodatka. Crni čaj možete pronaći trgovini Biosimbioze u Tešnju.