DAN NEZAVISNOSTI BiH U TEŠNJU

/

Ovogodišnji državni praznik 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Tešnju će biti obilježen programom koji sadrži dva događaja. U organizaciji Muzeja bit će otvorena izložba Milomira Kovačevića Strašnog Željeli smo samo mir koja sadrži fotografije nastale u aprilu 1992. godine na ulicama Sarajeva, a Centar za kulturu i obrazovanje organizira tribinu na temu Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – iskustva i izazovi, na kojoj je gost vanjskopolitički analitičar Mufid Memija.

Podsjećamo: Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a njime se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Punoljetni građani Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Referendumsko pitanje glasilo je:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanskih Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotovao referendum usljed poziva SDS-a da Srbi ne glasaju na referendumu. Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dan nezavisnosti proslavljen je prvi put 7. aprila 1995. godine. Evropska ekonomska zajednica priznala je ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Povezani postovi

Firme STAR-S – Zlatarna Dar i Nekretnine Star-S Tešanj prijatelji Mješovite srednje škole

Aktivnosti na provođenju projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...

Nakon 16 godina članstva: Mirela Buljubašić napustila SDP Tešanj

Mirela Buljubašić bila je članica Glavnog odbora SDP BiH,...