DOBOJ: Kredit za regionalnu deponiju otpada

/

Grad Doboj će novoformiranom Javnom preduzeću “Regionalna deponija Doboj” izdati garanciju na 2,3 miliona maraka za kredit kojim će učestvovati u finansiranju projekta za upravljanje čvrstim otpadom.

Generalni finansijeri projekta na nivou BiH su Svetska banka preko kredita Međunarodne asocijacije za razvoj IDA u visini od 4,6 miliona evra i Međunarodne banke za obnovu i razvoj IBRD od 7,6 miliona evra. Sa grejs periodom od tri godine ukupno rok otplate kredita za IDA je 13 godina, a IBRD sa jednogodnišnjim grejs periodom otplata kredita je na jedanaest godina.

Da bi otpočela realizacija projekta “Drugi projekat za upravljanje čvrstim otpadom”, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS naložilo je Javnom preduzeću iz Doboja da od Grada Doboj obezbedi garanciju za deo kredita.

Odluka o davanju kreditne garancije pripremljena je za sledeću sednicu SG Doboj, na kojoj će novoformiranom preduzeću biti dodeljen i poslovni prostor u vlasništvu grada uz formalnu minimalnu zakupninu od deset pfeninga po kvadratu.

U posebnoj odluci utvrđene su i cene odvoza otpada na deponiju “Karabegovac”, kojom će upravljati to Javno preduzeće. Tako će korisnike usluga 25 maraka po toni stajati odvoz komunalnog otpada, građevinskog deset i pet maraka, nameštaja i drugog krupnog otpada iz domaćinstava po četiri marke i iskopa zemlje dve marke.

Izvor

Povezani postovi

Svjetlana i Aida zajedno rade na boljem, uspješnijem i tolerantnijem Maglaju

Tolerancija je razumijevanje različitosti, gradnja prijateljstava, shvatanje ljepote i...

U posljednja 24 sata u Tešnju rođene tri bebe

Kako je to objavila Služba civilne zaštite Tešanj, na...

Tešanj: Seatom udarila pješaka koji je zadobio teške tjelesne povrede

U protekla 24 sata na području općine evidentirana je...

Krađa na Krndiji: Iz haustora zgrade ukradeno biciklo

Kako je to objavljeno u saopćenju MUP-a ZDK, u...