Izetbegović spreman na ustupke, Čović ucjenjuje, Komšić napokon zauzeo čvrst gard

/

Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Dragan Čović potvrdili su večeras na konferenciji za novinare, nakon što su prekinuti pregovori DF-a, SDA i HDZ-a, da nije bilo govora o podjeli ministarskih resora u Vladi Federacije BiH, ali da se “zapelo” na broju pozicija koje treba da pripadnu ovim strankama, javlja reporter novinske agencije Patria. 

Čović je ponovio stav da HDZ treba da dobije šest ministarstava, odnosno trećinu koliko je hrvatskom narodu zagarantirano Ustavom FBiH. 

-To je racionalan izbor, u skladu sa Ustavom BiH i pozicijom hrvatskog naroda. Ne treba ništa zakivati, ako se možemo dogovoriti možemo, a ako ne onda treba tražiti druge koncepte. Nas trojica imamo međusobno povjerenje, ali unutar naše infrastrukture ono je nedovoljno. Vidjet ćemo šta će biti do nedjelje. Ali mogu samo reći da ne dolazi u obzir imenovanje Vijeća ministara, bez Vlade FBiH, naglasio je Čović. 

Komšić je kazao da neće detaljisati o tome šta je sporno, da ne bi pokvario atomsferu oko mogućeg dogovora u nedjelju.   

-Ima dosta vremena da razmislimo svi o tome, gdje ovo vodi stranke, gdje ovo vodi političku situaciju u BiH. Mislim da smo svjesni onoga što se od nas očekuje. Volio bih da sam optimista i da vam mogu reći da ćemo na praznik ove države postići dogovor. Mišljenja sam da detaljisanjem u ovom trenutku ne treba otežavati cijelu situaciju, kazao je Komšić.  

-Nije se ništa promijenilo u stavovima. U konkretnom slučaju brojevi su u pitanju. DF je rekao da ne pretenduje na bošnjačka ili hrvatska ministarstva, i SDA je bila spremna ustupiti im jednu poziciju. To je bila naša koncesija, da umjesto osam dobijemo sedam ministarstava. Da su ostali bili spremni na ustupke kao SDA danas bi ovo riješili, pojasnio je Izetbegović, dodajući kako ne bi trebalo raditi ništa što će otvoriti krizu u BiH.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u...

Vlada FBiH im povezuje radni staž, a oni troše milione na 20 novih limuzina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 20.000 KM...

U FBiH plaće najviše rasle zaposlenima u obrazovanju: Evo koliko je iznosila prosječna u martu

Aktuelno tržište rada u FBiH karakteriziraju negativni trendovi i...