Izetbegović spreman na ustupke, Čović ucjenjuje, Komšić napokon zauzeo čvrst gard

Datum:

Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Dragan Čović potvrdili su večeras na konferenciji za novinare, nakon što su prekinuti pregovori DF-a, SDA i HDZ-a, da nije bilo govora o podjeli ministarskih resora u Vladi Federacije BiH, ali da se “zapelo” na broju pozicija koje treba da pripadnu ovim strankama, javlja reporter novinske agencije Patria. 

Čović je ponovio stav da HDZ treba da dobije šest ministarstava, odnosno trećinu koliko je hrvatskom narodu zagarantirano Ustavom FBiH. 

-To je racionalan izbor, u skladu sa Ustavom BiH i pozicijom hrvatskog naroda. Ne treba ništa zakivati, ako se možemo dogovoriti možemo, a ako ne onda treba tražiti druge koncepte. Nas trojica imamo međusobno povjerenje, ali unutar naše infrastrukture ono je nedovoljno. Vidjet ćemo šta će biti do nedjelje. Ali mogu samo reći da ne dolazi u obzir imenovanje Vijeća ministara, bez Vlade FBiH, naglasio je Čović. 

Komšić je kazao da neće detaljisati o tome šta je sporno, da ne bi pokvario atomsferu oko mogućeg dogovora u nedjelju.   

-Ima dosta vremena da razmislimo svi o tome, gdje ovo vodi stranke, gdje ovo vodi političku situaciju u BiH. Mislim da smo svjesni onoga što se od nas očekuje. Volio bih da sam optimista i da vam mogu reći da ćemo na praznik ove države postići dogovor. Mišljenja sam da detaljisanjem u ovom trenutku ne treba otežavati cijelu situaciju, kazao je Komšić.  

-Nije se ništa promijenilo u stavovima. U konkretnom slučaju brojevi su u pitanju. DF je rekao da ne pretenduje na bošnjačka ili hrvatska ministarstva, i SDA je bila spremna ustupiti im jednu poziciju. To je bila naša koncesija, da umjesto osam dobijemo sedam ministarstava. Da su ostali bili spremni na ustupke kao SDA danas bi ovo riješili, pojasnio je Izetbegović, dodajući kako ne bi trebalo raditi ništa što će otvoriti krizu u BiH.

Izvor

Povezani postovi
Related

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...

Horor u Banjoj Luci: Pretučen učenik 9. razreda, u besvjesnom stanju prevezen u UKC RS

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju...

U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo...

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na...