SIRIJA – SUKOBI SE NASTAVLJAJU, SUDBINA OTETIH HRIŠĆANA JOŠ NEPOZNATA

/

Kurdske i hrišćanske milicije u srijedu su se borile protiv militanata iz Islamske države na sjeveroistoku Sirije, gdje je ekstremistička grupa nedavno otela najmanje 70 hrišćana nakon što je zauzela niz sela.

Pokrajina Hassakeh koja graniči s Tuskom i Irakom i postala je posljednje ratište u borbi protiv Islamske države, većinski je kurdska, ali također ima i arapsko stanovništvo i većinski hrišćanske Asirijce i Armene, prenosi AP.

U napadima prije zore u ponedjeljak, radikalna grupa napala je zajednice naseljene duž rijeke Khabur, otimajući na desetine ljudi, među kojima je bilo mnogo žena i djece. Na hiljade ostalih pobjeglo je u sigurna područja.

Sudbina otetih ljudi, od kojih su skoro svi Asirijci, ostala je nepoznata i u srijedu, dva dana nakon što su zarobljeni.

Otmica je pojačala strahovanja među vjerskim manjinama u Siriji i u Iraku, koje su u više navrata bile metom napada Islamske države. Tokom krvave kampanje ekstremista u obje zemlje, u kojima su objavili samoproglašeni halifat, pripadnici manjina redovno su napadani i ubijani, odvođeni iz svojih domova, žene su porobljivane, a mjesta molitve su uništavana.

Asirijci su izvorni hrišćanski narod koji vodi korijenje od drevnih Mezopotamaca.

(Fena)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...