Cimet je jedan od najstarijih
začina.
Zbog svojih ljekovitih svojstava koristio se u mnogim medicinskim tradicijama
svijeta, posebno u ayurvedi.Cimet se spominje i u Starom zavjetu.Zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima.Moderna znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod
mnogih bolesti.
Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola,
gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti.
Ljekovita svojstva cimeta
U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i
moderni znanstvenici dokazali su njegovo blagotvorno djelovanje.
Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija.Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju žudnju
za ugljikohidratima.Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete
smanjiti količinu lošeg
kolesterola.Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su
svako jutro prije doručka uzimali pola čajne žličice cimeta u kombinaciji sa
žličicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli
uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.Istraživanje koje su proveli znanstvenici u Američkom institutu za
poljoprivredu dokazuje da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma.Cimet ima zadivljujući učinak na uporne gljivične infekcije,
koje su često otporne na lijekove.Istraživači na Kanzaškom sveučilištu ustanovili su da je cimet djelotvoran
protiv bakterije E. coli.Zbog njegovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti i kao prirodni
konzervans.Dodajte ga hrani, a on će svojim djelovanjem spriječiti njezino kvarenje i stvaranje
bakterija.Cimet se često koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja
loš zadah, koji je također najčešće uzrokovan bakterijama.Istraživanje na Sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta stimulira aktivnost
mozga.Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta
možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je
koristiti eterično ulje cimeta.Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, isprobajte
kombinaciju meda i cimeta.Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini
vode koja odgovara jednoj šalici kave.Napitak podijelite u dva dijela: prvi dio popijte ujutro natašte, pola sata
prije doručka, a drugi pola sata prije odlaska na spavanje.
Cimet je začin koji se dobiva
od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su
aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris.
1. pomaže
kod upala i infekcija
2. suzbija
širenje leukemije i limfoma
3. ublažava
probavne smetnje
4. regulira
količinu šećera u krvi
5. pomaže
u mršavljenju
6. ublažava
reumatske bolove
7. poboljšava
aktivnost mozga
8. smanjuje
količinu lošeg kolesterola
9. uklanja
gljivične infekcije
10. ublažava
menstrualne tegobe