Osuđen Goran Zubac!

Datum:

Goran Zubac, direktor SIPA-e, prvostepenom odlukom Suda BiH, oglašen je danas krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti te osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine.
Naime, direktor SIPA-e se oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu Agencije za istrage i zaštitu BiH.
Podsjećamo, prema optužnici je Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila materijalna šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM.
Prema riječima tužilaca, rukovodilaca policijskih i drugih državnih organa, ali i drugih svjedoka koji su dali iskaze u ovom slučaju, Zubac je bio dužan reagovati tokom nereda 7. februara, ali se on nije odazivao na pozive tužilaca i drugih rukovodilaca organa gonjenja. 
Mirsad Vilić, sadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je u vrijeme nereda bio na funkciji na poziciji komandira specijalne jedinice SIPA-e, kazao je pred Vijećem Suda BiH da je njegova jedinica bila spremna za intervenciju, ali da naredba o njoj nikada nije došla te da su na koncu poslani kući.

Izvor

Povezani postovi
Related

Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Kantonalna policija opovrgla je informacije Druge osnovne škole iz...

Pronađena majka koja je ostavila bebu na stepeništu u Sarajevu

Pronađena je majka koja je ostavila bebu u  sarajevskom naselju...

Novalić: Nastavit ću da radim u interesu naroda, sviđalo se to nekome ili ne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić se zahvalio građanima na...

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...