Osuđen Goran Zubac!

/

Goran Zubac, direktor SIPA-e, prvostepenom odlukom Suda BiH, oglašen je danas krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti te osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine.
Naime, direktor SIPA-e se oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu Agencije za istrage i zaštitu BiH.
Podsjećamo, prema optužnici je Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila materijalna šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM.
Prema riječima tužilaca, rukovodilaca policijskih i drugih državnih organa, ali i drugih svjedoka koji su dali iskaze u ovom slučaju, Zubac je bio dužan reagovati tokom nereda 7. februara, ali se on nije odazivao na pozive tužilaca i drugih rukovodilaca organa gonjenja. 
Mirsad Vilić, sadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je u vrijeme nereda bio na funkciji na poziciji komandira specijalne jedinice SIPA-e, kazao je pred Vijećem Suda BiH da je njegova jedinica bila spremna za intervenciju, ali da naredba o njoj nikada nije došla te da su na koncu poslani kući.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...