Osuđen Goran Zubac!

/

Goran Zubac, direktor SIPA-e, prvostepenom odlukom Suda BiH, oglašen je danas krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti te osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine.
Naime, direktor SIPA-e se oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu Agencije za istrage i zaštitu BiH.
Podsjećamo, prema optužnici je Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila materijalna šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM.
Prema riječima tužilaca, rukovodilaca policijskih i drugih državnih organa, ali i drugih svjedoka koji su dali iskaze u ovom slučaju, Zubac je bio dužan reagovati tokom nereda 7. februara, ali se on nije odazivao na pozive tužilaca i drugih rukovodilaca organa gonjenja. 
Mirsad Vilić, sadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji je u vrijeme nereda bio na funkciji na poziciji komandira specijalne jedinice SIPA-e, kazao je pred Vijećem Suda BiH da je njegova jedinica bila spremna za intervenciju, ali da naredba o njoj nikada nije došla te da su na koncu poslani kući.

Izvor

Povezani postovi

Upaljen narandžasti meteoalarm za cijelu BiH: Udari južnog vjetra do 80 kilometara na sat

U Bosni i Hercegovini danas oblačno vrijeme, većinom sa...

SIPA vrši pretrese: Na meti zastupnik Kenan Uzunović, tereti se za davanje lažnog iskaza u vezi imenovanja Vlade FBiH

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za...

RS prodaje dionice “Banje Vrućice” za 10,3 miliona KM

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim...

Jači zemljotres zatresao Hrvatsku, treslo se i u Bosni i Hercegovini

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihteru zatresao je jutros...