Ako se kazne policajci zbog „ljiljana“, treba kažnjavati i zbog zastave RS i tzv. Herceg-Bosne

/

Protiv policijskih službenika u Vlasenici pokrenuta je istraga jer je jedan od njih na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju zastave Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, javlja bh. novinska agencija Patria.

Riječ je o policajcima Bošnjacima Rašidu Zekiću, Esmiru Saračeviću i Elviru Patkoviću.

Iz Centra javne bezbjednosti u Bijeljini čiji inspektori sprovode istragu potvrdili su da je istraga protiv trojice policajaca otvorena zbog korištenja zastave sa ljiljanima, a u obrazloženju stoji da su tu zastavu koristili i pripadnici Armije RBiH tokom rata u BiH od 1992. godine.

Fotografija na kojoj su policajci ogrnuti zastavom sa ljiljanima nastala je na stadionu Bilino polje u Zenici, tokom utakmice između Bosne i Hercegovine i Belgije 2009. godine. Jedan od policajaca fotografiju je nedavno objavio na svom Facebook profilu, što im je sve trojici zadalo velike glavobolje.

Podsjećanja radi, prva zastava nezavisne Republike BiH, usvojena po proglašenju nezavisnosti 1992. je bijela zastava sa štitom zlatnih ljiljana koji je preuzet od prvog bosanskog kralja iz 14. vijeka Tvrtka Kotromanića.

Zastava je zamijenjena jer se smatrala previše bosanski orjentisanom.

Kasim Trnka, profesor sa Pravnog fakulteta u Sarajevu rekao je za agenciju Patria kako policajci korištenjem zastave RBiH sa ljiljanima nisu prekršili zakone Bosne i Hercegovine niti u jednom segmentu, jer su kao navijački rekvizit koristili tadašnju zvaničnu zastavu međunarodne priznate zemlje.

– Ako bi policajci iz Vlasenice snosili bilo kakve sankcije zbog korištenja zastave sa ljiljanima, to bi značilo da iste sankcije trebaju snositi i oni koji koriste zastavu Republike Srpske ili takozvane Herceg-Bosne, jer su i te zastave koristile vojske od 1992. godine – rekao je Trnka.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u kabinetu, osim zastave Bosne i Hercegovine drži i zastavu Hrvatske.

U institucijama u bh. entitetu Republika Srpska također stoji zastava RS, koju su kao obilježije nosili i pripadnici Vojske RS, odgovorni za mnoge zločine tokom agresije na BiH, a mnogima od njih danas se sudi pred domaćim i Međunarodnim sudom za razne zločine u Hagu.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Fuad Kasumović: Gradonačelnik koji je izgubio kompas dostojanstva

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović već dugi niz godina pokazuje...

Fotelja im najdraža: Nacionalnost mijenjali i za vrijeme skupštinskih pauza

Slučaj Dragane Čavke, koja se, iako je prethodno bila...

Reakcija na tekst Fuada Šišića SUMNjIV JE… DAKLE KRIV JE (tesanj.net): FUADE, TVOJE VRIJEME JE PROŠLO – NEMOJ GUBITI DOSTOJANSTVO!

Piše: Dugogodišnji član SDA (ime i prezime poznato Redakciji) Fuade, Pročitao...

Naprijed još uvijek nema kandidata za načelnika?

Naprijed nova politička stranka na ovim izborima u svojoj...