U narednom periodu intenzivnije aktivnosti policije u saobraćaju

/

U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama i stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u kontinuitetu  poduzimaju aktivnosti na kontroli učesnika u saobraćaju, posebno vozača i vozila, sprovodeći redovne i pojačane akcije kontrole u saobraćaju, te vršeći nadzor nad radom stacionarnih radara na području Zeničko-dobojskog kantona. 

Nakon određenih analiza, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je sačinjen “Operativni plan na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja sa posebnim akcentom na mirujući saobraćaj, kretanje pješaka i obaveze vozača prema pješacima” koji će se provoditi u toku mjeseca aprila 2015. godine.

U toku trajanja preventivnog dijela postupanja po Planu, službenici svih policijskih stanica će građanima izdavati upozorenja u vidu promotivnih letaka. Kako je u naznačenim aktivnostima naglasak stavljen na sigurnost pješaka, leci upozorenja će se djeliti prvenstveno pješacima koji kolovoz prelaze na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima. 

Nakon okončanja preventivne faze, koja traje do 15. aprila tekuće godine, policijski službenici će prema počiniocima prekršaja represivno djelovati. To znači da će svi učesnici u saobraćaju koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu parkiranja vozila i prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji ne poštuju svoje obaveze prema pješacima, biti sankcionisani u skladu sa odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH (Sl.glasnik BiH br:6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10 i 18/13) i Zakona o prekršajima (Sl.novine FBiH br: 63/14).

Nadamo se da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će učesnici u saobraćaju, naročito pješaci, ovu vrstu upozorenja shvatiti krajnje ozbiljno, uz uvažavanje i poštivanje svih saobraćajnih propisa, kako bi se u konačnici, našim zajedničkim aktivnostima i naporima unaprijedila bezbjednost odvijanja saobraćaja u svim našim gradovima.

Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje MUP ZDK

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Novi 3D – digitalni mamograf od danas u Općoj bolnici Tešanj

Danas je Općoj bolnici Tešanj uručen skrining mamograf, što...

Još jedna velika pljačka novca u Doboju, policija na nogama

Dobojska policija traga za lopovom ili više njih koji...

Firma SeCom Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

Firma SeCom Jelah je pružila podršku Mješovitoj srednjoj školi...