Na Svjetski dan zaštite na radu u Tešnju promovisan priručnik Ahmeta Fetića Zaštita na radu u drvnoj industriji

/

Zahvaljujući  menadžmentu   tvornice stilskog namještaja Artisan –Artdeco iz Tešnja  koja je bila sponzor izrade praktičnog priručnika Zaštite na radu u drvnoj industriji,autora Ahmeta Fetića,dipl.maš.ing. stotinupet radnika ovog kolektiva dobilo je vrijedan vodič iz oblasti bezbjednosti i zaštite na radu.

Promovišući ovaj priručnik novinar i publicista Miralem Begić je kazao  da autor, sve što je radio i stvarao,a još nije stao  želi da ovjekovječi,zabilježi –  radi budućnosti ,ovih današnjih i budućih generacija koje  se bave ili će se baviti obradom drveta na razne načine. Priručnikom  ZAŠTITA  NA  RADU U DRVNOJ  INDUSTRIJI zaokružio je  ciklus od šest stručnih knjiga od ukupno dvadeset koliko ih je do sada napisao. Fetić nije slučajno odabrao 28.april-Sjetski dan zaštite na radu da promoviše priručnik čime je dao veliki doprinos u ovoj oblasti,a spasiti čovjeka od povreda i nesreća je najveća humana stvar. Nevjerovatna je činjenica da se na temu zaštite na radu u drvoj industriji  više od 25 godina na BH prostorima niko nije usudio napisati ni slova i zato čestitke Ahmetu Fetiću  i njegovim sponzorima što su osjetili trenutak manjkavosti jedne čitave  i složene oblasti kada je u pitanju zaštita  na radu u drvnoj industriji.                                                Prije više od 40 godina na Zagrebačkom sveučilištu dipl.ing.šumarstva Dereta Bogdan je uradio nešto slično,malu brošurui  iz oblasti zaštite na radu sa težištem na šumarstvo,ali u skladu sa  tadašnjom zastarjelom tehnologijom i društvenim sistemom u drvnoj industriji. u svoj priručnik  posložio  u  dvadesetdevet poglavlja, konsultujući struku i nauku, konsultujući znamenita imena iz drvne industrije (DESPOTA Vlahu, ŠERLAKA Hamdiju,GOJANOVIĆA Jeru, ŠTAMBUKA Dinka, SINGERA,JUKIĆA,KACAINA,radove  RANS-a,tzv.grupe autora iz oblasti sigurnosti i zaštite na  radu u industriji  Moša Pijade iz Zagreba,Priručnik Saveznog centra za zaštitu i obrazovanje u rudarstvu i industriji itd,daju  ovom  štivu  naučno-izvornu komponentu.Uz 36  dobro odabranih ilustracija iz materije o kojoj govori priručnik i dva grafikona,Fetić   je  izvrsno obogatio  smisao i poruke koje izviru iz priručnika za koji  samtra promotor Begić da bi bio odlično srednjoškolsko štivo za učenike  drvoprerađivačkog smjera,ali i  svakodnevna vodilja za radnike i poslodavce prije nego što upale svoje strojeve i počnu raditi obradu drveta.                                                                                                                     

Poglavlje „Čovjek na radu“ ima poruku da je zaštita na radu vrlo važna ekonomska komponenta i poslodavcu i zajednici.Koji bi taj poslodavac  volio da mu se povređuju radnici? Ma,ni jedan,…Ali,povrede se ipak svakodnevno dešavaju i nastaju,kako ističe Fetić najčešće usljed grešaka koje se sa malo odgovornijim odnosom mogu ukloniti ili ublažiti.                                                                    

Povrede na radu nastaju i zbog nesigurnih uslova rada za siguran i kvalitetniji rad,zatim nastaju i  individualno-zbog prirode svakog radnika,njegovog bahatog odnosa prema sebi,kolegi,mašini,poslodavcu, okolišu…Zar treba dopustiti radniku,ako primjeti da na primjer na cekularu ili bilo kojoj drugoj mašibni zvrči nekakav raštelovani mehanizam,ležaj i sl. a da on za to ne mari,već nastavlja  sa radom..zar treba poslovođi ili rukovodiocu pustiti za mašinu nenaspavanog ili psihički opterećenog radnika koji je došao  na posao sa nekakvim teškim problemima kod  kuće 

…Poslodavac treba da zna da mu je zdrav i sposoban čovjek nosilac posla i profita.U protivnom,trpi i on i radnik i zajednica, kako kratkoročno,tako i dugoročno.U novinama ćete pročitati crne naslove:Nastradao drvosječa,Mašina mu osjekla ruku,izgubio šaku,cigaretom izazvao  požar,zapalio se silos…itd…

Fetić  se dotiče vrlo važnih  stvari gdje ukazuje da nije dovoljno poznavati samo radnika,već je neophodno poznavati mjere i sredstva koje treba primjenjivati  i  poznavati  negativne uzroke koji bi mogli ometati normalni tok procesa rada kako bi  se preduprijedile opasnosti koje  stalno vrebaju. Osim  dobro sročenih opštih uputstava zaštite na radu u drvnoj industriji,autor posebno naglašava zaštitu pri  radu sa pojedinim mašinama,alatima i strojevima,sa pojedinim procesima,a takvih osvrta i pravila je u  priručniku je  poredao  osamnaest.Ni malo nije zanemarivo poglavlje o profesionalnim oboljenjima u drvnoj industriji,o prvoj pomoći ili o zakonskoj regulativi.                                                        

Na žalost u FBiH već petu godinu u ladicama stoji vrlo važan Zakon o šumama koji još nije ugledao svjetlo dana.Entiteti u smislu zaštite na radu u drvnoj i metalskoj industriji koriste preuzete Pravilnike iz 1986.godine.Drvoprerađivačka industrij,sa metaloprerađivačkim sektorom i turizmom po osnovu izvoza danas u BiH čine 40 % BDP.Drugim riječima, drvoprerađivački sektor,po ocjeni Vanjskotrgovinske komore( o tome govore statistički parametri) već drugu godinu zaredom stvara  vanjskotrgovinski suficit ,a sve to čine naši stručni majstori iz  ove oblasti.                                    

Ukoliko bi  se drvoprerađivači upustili  u jednu internu sveobuhvatnu analizu na temu:Socijalni aspekti povreda na radu i izostanaka sa posla“ donijela bi im masu  pokazatelja: šta znači povređeni radnik u jednoj firmi,koliko  košta povređeni radnik  i poslodavca i zajednicu,šta znači izgubiti dio tijela ne pridržavajući se  mjera zaštite na radu,šta znači nositi na savjesti bilo koga zbog nemara ili nehata,jesu li poslodavci svjesni da im  se u sekundi  može srušiti sve (usljed  većih havarija i nesreća,požara  itd), shvatili bi da je ulaganje u  ljudske resurse najisplatnije  ulaganje.Zdrav čovjek može napraviti čuda,bolestan čovjek nikome nije drag.Uili,kako to napisa autor:Čovjek nema rezervnih dijelova.

Piše: M.Begić

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...