Natural Food pustio u rad hladnjaču u Željeznom polju vrijednu milion KM

/

Kompanija Natural Food d.o.o. Sarajevo jučer je stavila u pogon hladnjaču u Željeznom Polju. Hladnjača ima kapacitet 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja a vrijednost ove investicije je gotovo milion KM.

Poseban značaj ovog izuzetnog poslovnog poduhvata predstavlja i činjenica da je realizovan u regiji kojoj je neophodan oporavak nakon vremenskih nepogoda, koje su je prošle godine posebno teško pogodile ovaj kraj. Prokurist kompanije Suvad Hadžić i jedan od suvlasnika kompanije u obraćanju prisutnima osvrnuo se upravo na tu činjenicu:  “Ovo je zaista veliki dan za mještane Željeznog Polja, jer nakon svih nedaća koje su nas zadesile u maju prošle godine, ovo je svjetlo na kraju tunela! Ovom investicijom će se otvoriti nove perspektive za proizvođače jagodičastog voća u našem kraju, te se nadam da će sve ovo biti još jedan dodatni motiv ljudima da se maksimalno ozbiljno prihvate posla i dodatno unaprijede  i prošire svoje postojeće plantaže, te u skoroj budućnosti zasade i nove!”

Sličnim ohrabrujućim riječima punim optimizma prisutnima se obratio i drugi suvlasnik i direktor kompanije Natural Food Goran Papić:  “Ova investicija je naš mali doprinos ovim hrabrim ljudima, s kojima imamo izvanrednu poslovnu suradnju! Nadam se da će ovo otvaranje novih radnih mjesta i proširenje naše suradnje u narednim godinama biti jasan signal i drugim krajevima u BiH da se trud i rad ipak isplate. Želio bih da se zahvalim svim mještanima Željeznog Polja na podršci i da im poželim uspješnu predstojeću otkupnu sezonu”.

Koliko je ova investicija značajna za naglasio je i Anton Lovrić, suvlasnik, prokurist i idejni tvorac kompanije: “Ovo je ispunjenje mojih snova, jer kad smo donosili odluku o pokretanju ove investicije, ta odluka i nije izgledala baš racionalno, uzimajući u obzir sva događanja iz maja prošle godine. Klizišta i poplave su gotovo uništile vjeru u bolje sutra ovih ponosnim ljudima, pa se nadam da ćemo im barem malo olakšati život ovom našom investicijom”, izjavo je Lovrić.

U nastavku obraćanja, Anton Lovrić je najavio dalje investicije i planove ove mlade i prespektivne kompanije: “Želio bih da najavim i dalje investicije u ovom kraju formiranjem rasadnika u kojem će se proizvoditi kvalitetni sadni materijal jagodičastog i bobičastog voća, čime ćemo dati i dodatni doprinos proširenju nasada u cijeloj BiH, jer treba napomenuti da smo među najkvalitetnijim proizvođačima ove vrste voća u svijetu, te da očekujemo da BiH u narednih par godina uđe u top 10 zemalja po količini proizvedenog bobičastog voća, za šta imamo sve neophodne pretpostavke!”

To potvrđuje i čijenica da je plan kompanije Natural Food za ovu godinu da, zajedno sa sestrinskom kompanijom Bos Agro Food, otkupi gotovo 4.500 tona jagodičastog i bobičastog voća, od čega se samo iz Željeznog Polja planira otkupiti oko 1.000 tona voća.

Natural Food d.o.o. Sarajevo istovremeno gradi i hladnjaču u Vitezu, kapaciteta 60 tona dnevnog zamrzavanja i 1.800 tona skladištenja, u kojoj će biti instalirana i najsuvremenija oprema za preradu, sortiranje i pakiranje smrznutog voća u regionu. Vrijednost ove investicije u objektu i opremi iznosi gotovo 5 miliona KM.

Ovi projekti otvaraju blizu 60 stalnih radnih mjesta u obje hladnjače, dok će u sezoni otkupa biti zaposleno još dodatnih 25-30 sezonskih radnika.

Osim suvlasnika kompanije, prisutnima se obratio predstavnik Nordic Food Groupe Martin Engstrom, premije ZDK-a  Miralem Galijašević, načelnik općine Žepče Mato Zovko i reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...