Protesti u Banjoj Luci: Ovo je samo upozorenje, sljedeći put 100.000 radnika izlazi na ulice

/

Hiljade građana, članova Sindikata danas je u Banjoj Luci na prvomajskoj protestnoj šetnji ukazalo na loš položaj radnika u Republici Srpskoj te upozorilo da je ovo tek početak protesta koji će biti još masovniji ukoliko se krene s usvajanjem novog zakona o radu u RS.

Na protestnoj prvomajskoj šetnji i okupljanju, u organizaciji Saveza sindikata RS-a, poslana je poruka Vladi i ministru rada RS-a Milenku Savanoviću da će svim dozvoljenim sindikalnim sredstvima radnici braniti svoja prava.

Sve su propratili uzvikom negodovanja i riječima ministru da li zna koliko radnika u RS radi, a ne prima plaću, ne može da ovjeri knjižicu, niti da ode u penziju, jer nisu uplaćeni doprinosi.

– Ne zna ministar – kategorično je rekla predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ona je rekla da je ovo samo upozorenje radnika, članova Sindikata.

– Ima nas 120.000 u Sindikatu i svi poručujemo – Ne novom zakonu o radu – upozorila je Mišić, uz nadu da je ove poruke čula i predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, čije je pominjanje izazvalo zvižduke okupljenih.

Predugo šutili

Vladi RS-a u Uniji udruženja poslodavaca su poručili da su suviše vremena šutali, čekajući da se ostvare prava radnika, a sve se pretvorilo u milijardu dugova prema radnicima, 800 miliona KM duga prema fondovima, šikaniranje radnika, a njih oko 100.000 ne prima redovno plaću.

Mišić je u obraćanju hiljadama radnika na ovom prvomajskom sindikalnom okupljanju istakla da radnici žele dostojanstven rad, sposobnijeg ministra rada, efikasniji Inspektorat i borbu protiv “rada na crno”.

Još jednom je ukazala da, ako se “krene na Zakon o radu, pozvaće u Banju Luku sve radnike, članove sindikata i to će biti konačni obračun”.

“Ovo je početak” – odzvanjalo je Parkom “Mladen Stojanović” gdje su se okupili radnici, sindikalci nakon protestne šetnje ulicama Banje Luke od Saveza sindikata do Privredne komore.

Izvor

Povezani postovi

Naši građani se najčešće razvode u 40. godini, dok broj razvoda raste za hiljadu godišnje

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju...

Velika akcija MUP-a RS u Bijeljini i Zvorniku: Uhapšeno 10 osoba

Na području Bijeljine i Zvornika sinoć je izvedena velika...

Sva djeca rođena 2024. u Federaciji BiH dobiće po 1.000 KM

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16...

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...