Protesti u Banjoj Luci: Ovo je samo upozorenje, sljedeći put 100.000 radnika izlazi na ulice

/

Hiljade građana, članova Sindikata danas je u Banjoj Luci na prvomajskoj protestnoj šetnji ukazalo na loš položaj radnika u Republici Srpskoj te upozorilo da je ovo tek početak protesta koji će biti još masovniji ukoliko se krene s usvajanjem novog zakona o radu u RS.

Na protestnoj prvomajskoj šetnji i okupljanju, u organizaciji Saveza sindikata RS-a, poslana je poruka Vladi i ministru rada RS-a Milenku Savanoviću da će svim dozvoljenim sindikalnim sredstvima radnici braniti svoja prava.

Sve su propratili uzvikom negodovanja i riječima ministru da li zna koliko radnika u RS radi, a ne prima plaću, ne može da ovjeri knjižicu, niti da ode u penziju, jer nisu uplaćeni doprinosi.

– Ne zna ministar – kategorično je rekla predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ona je rekla da je ovo samo upozorenje radnika, članova Sindikata.

– Ima nas 120.000 u Sindikatu i svi poručujemo – Ne novom zakonu o radu – upozorila je Mišić, uz nadu da je ove poruke čula i predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, čije je pominjanje izazvalo zvižduke okupljenih.

Predugo šutili

Vladi RS-a u Uniji udruženja poslodavaca su poručili da su suviše vremena šutali, čekajući da se ostvare prava radnika, a sve se pretvorilo u milijardu dugova prema radnicima, 800 miliona KM duga prema fondovima, šikaniranje radnika, a njih oko 100.000 ne prima redovno plaću.

Mišić je u obraćanju hiljadama radnika na ovom prvomajskom sindikalnom okupljanju istakla da radnici žele dostojanstven rad, sposobnijeg ministra rada, efikasniji Inspektorat i borbu protiv “rada na crno”.

Još jednom je ukazala da, ako se “krene na Zakon o radu, pozvaće u Banju Luku sve radnike, članove sindikata i to će biti konačni obračun”.

“Ovo je početak” – odzvanjalo je Parkom “Mladen Stojanović” gdje su se okupili radnici, sindikalci nakon protestne šetnje ulicama Banje Luke od Saveza sindikata do Privredne komore.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Inspekcija privremeno zatvorila još jedan bazen

Gradski bazen Dobrinja je privremeno zatvoren i neće raditi...

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...