Biosimbioza predstavlja: Rogač – prijatelj dječje probave

/

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv. Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. 

U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. 

Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize.Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze.U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine, kada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su gladna djeca u Španjolskoj koja su se hranila rogačem rjeđe obolijevala od  probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu.  To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad bila liječena od proljeva rogačem i konvencionalnim lijekovima. 

Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se skupina na konvencionalnim lijekovima oporavljala dvostruko duže. Prvoj  skupini se također brže normalizirala tjelesna temperatura i težina.Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata. Pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom kod beba i male djece. Zbog svojeg vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje.

Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile.Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima poput rogača značajno pomaže u reduciranju kolesterola i šećera u krvi. U jednoj studiji skupini ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjene su sveukupne razine kolesterola za 18 %, a razine LDL kolesterola za 23%.

Rogač u prahu potražite u trgovini Biosimbioze u Tešnju.

Povezani postovi

Turizam se dogodine vraća na nivo iz 2019.

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975...

Koliko porodica na hranu troši danas, koliko prije 14 godina godina, a koliko u SFRJ

Prosječna bh. porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku...

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svake godine, 1 decembar - Svjetski dan protiv HIV-a/AIDS-a...

Nermin Handžić demonstrirao zavidno nogometno umijeće

Mlada muzička zvijezda Nermin Handžić, nakon pobjede u „Zvezdama...