Rusija izvlači Ratka Mladića iz Haaga?

/

Rusija poduzima tajnu akciju kako bi, bar privremeno, izvukla ratnog zločinca generala Ratka Mladića iz sheveningenskog zatvora te ga dovela na liječenje u Moskvu, piše moskovski list “Istina”, prenosi Jutarnji list.

Naime, nedavno su u posjetu “srebreničkom krvniku” Ratku Mladiću u Haagu bili akademkinja iz Ruske akademije znanosti i poznata prosrpska lobistica Jelena Guskova te zastupnik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića.

Prekid suđenja

Oni su, kako pišu moskovski mediji, s vodstvom Haaškog suda dogovorili da sredinom juna u Holandiju doputuje skupina ruskih liječnika koji bi pregledali Ratka Mladića te pripremili da ga se najkasnije u augustu dopremi u Moskvu na liječenje. 

Naime, u augustu zaposlenici Haaškog suda idu na kolektivni godišnji odmor. Inače, ruski mediji pišu kako je Ratko Mladić teško bolestan, navodno se, kao i kod Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja, radi o raku u terminalnoj fazi. Suđenje Ratku Mladiću već je više puta prekidano zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. Kako je kazao Pavel Dorohin, Mladić bi na liječenju u Moskvi proboravio najmanje jedan mjesec, a Rusija bi, kako se čini, jamčila za njegov transport te za kasniji povratak u haaški pritvor.

Ovo nije prvi takav pokušaj da se Mladića izvuče na liječenje u Moskvu, a Rusija čak o tome vodi pregovore s predstavnicima NATO-a. Sugovornik nedjeljnika “Istina” kaže kako su to praktički jedini pregovori Rusije i NATO saveza otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najnižu, gotovo hladnoratovsku razinu. Dorohin je kazao kako “operacija Mladićeva prebacivanja u Moskvu nije samo zdravstvene naravi, nego i vrlo delikatno političko pitanje”.

Privremeno liječenje

Kako je kazao Pavel Dorohin, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali “i neki drugi strani državnici”. Dorohin je ispričao kako je razgovarao s nekoliko dužnosnika Haaškog suda, koji nisu neskloni da Mladić otputuje na liječenje u Moskvu, ali odluka ovisiti i o liječničkom pregledu u srpnju. Inače, Haaški sud je već na “privremeno liječenje” pustio i drugu dvojicu srpskih ratnih zločinaca, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja. No, zbog prekršenih uvjeta privremenog puštanja na slobodu Tužiteljstvo je zatražilo njegov hitan povratak u Haag, prenosi Jutarnji list.
Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Otvorena birališta u Hrvatskoj: 3,7 miliona osoba ima pravo glasa na izborima za novi saziv sabora

Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...