Zemlje Balkana uskoro potpisuju sporazum o ukidanju rominga

/

U Budvi će krajem septembra države regiona potpisati sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom dijelu Evrope, najavio je za Blic srpski ministar trgovine Rasim Ljajić.

Prema pisanju Blica ovim je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, BiH i Makedonije.

“Sporazum će biti potpisan tokom „Infofesta“ u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje vjerujemo da će naći ekonomski interes da ga primjenjuju”, objasnio je Ljajić.

On dodaje i da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi direktivi koju je donio Brisel, a koja bi trebalo da donese znatno niže cijene rominga za države članice EU, ali da ga je nadležni komesar obavijestio da se ta pravila odnose isključivo na države članice. Brisel će, kako je kazao, podržati regionalnom dogovoru o ukidanju rominga.

U BH Telekomu za Blic su ocijenili da je inicijativa o ukidanju rominga u regionu korisna i da je na tragu direktive EU da se u svim zemljama postepeno ukine roming.

“U tom slučaju, svaki operator bi naplaćivao samo realne troškove. Cijene bi bile svakako deset puta niže za sve korisnike u regionu”, istakli su u BH Telekomu.

(ibar.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Otvorena birališta u Hrvatskoj: 3,7 miliona osoba ima pravo glasa na izborima za novi saziv sabora

Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...