U Bosni i Hercegovini svaka peta žena žrtva nasilja u porodici

/

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. decembra 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. novembra 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. 

Aktivistice protiv nasilja u porodici ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, u Bosni i Hercegovini svaka peta. Prema svjetskim i istraživanjima UN-a, svaka treća žena susrela se s nekim oblikom nasilja, bilo da je riječ o fizičkom, seksualnom ili porodičnom zlostavljanju. Podaci su djelomično tačni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrovana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganizuju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u porodici.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...