Generalni sekretar SDA Zukić: Karadžić odlazi u historiju najvećih zločinaca

/

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić ocijenio je da je presuda od 40 godina zatvora za Radovana Karadžića sramna, ali da on odlazi u historiju najvećih zločinaca i “tamo treba da ostane”.

Svaka ovozemaljska kazna za rukovodioca zločina i krvoprolića u BiH Radovana Karadžića je kap u moru u odnosu na bol nanesenu žtvama i zločine počinjene na ovom području od 1992. do 1995. godine.

Siguran sam da se Radovan Karadžić niti u jednom trenutku nije pokajao za krvoproliće, niti je pomislio na nevine ljude koji su preživjeli mučenja i torture.  Nema kazne za Karadžića i njegovu politiku natopljenju krvlju, nema kazne koja može biti pravedna za masovna i monstruozna ubijanja nevinih ljudima.

Presuda Karadžiću je bila test demokratskog svijeta, temeljnih principa i svijesti cijele Europe, test pravednosti cijelog čovječanstva.

Najviši smisao kazne počinjenog krvoprolića nije da se samo osudi zločinac, već da bude opomena svim potencijalnim zločincima. I poruka je da niko ne može činiti zločin protiv čovječnosti, a da ne bude kažnjen.

Nikad ne smijemo zaboraviti!  Žrtvama zločina i genocida te njihovim najbližima ova presuda neće donijeti pravdu, niti je presuda ravna zločinima koje je počinio Karadžić, ali je sigurno put ka pravednijoj budućnosti.

Ova presuda će mnogo doprinijeti u postizanju istine o odvijanju agresije nad BiH, progonu nevinih, civila, genocida u moru gradova širom BiH Prijedoru, Bratunacu, Foči, Rogatici, Višegradu, Vlasenici itd.. i genocida u Srebrenici.

Karadžić je kriv i odgovoran za desetine hiljada ubijenih civila u BiH, silovanja, masakre, logore, odgovoran je za ubijanje djece i kao takav otišao je u historiju, kao najveći zločinac, tamo gdje mu je i mjesto.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Fadil Novalić se javlja i iz zatvora u Vojkovićima: Povod su mu penzioneri

Zatvorenik i bivši premijer FBiH Fadil Novalić nekom je...

BiH bi mogla dobiti još jednu brzu cestu prema moru

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) reagirala je na dopise tri...

Zatvoren jedan smjer na autoputu A1

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart na autocesti A1 zatvoren...

Veći broj radnih viza za Njemačku urušava ekonomiju u BiH

Nakon što je Njemačka odlučila da udvostručiti broj viza...