BiH bi mogla dobiti još jednu brzu cestu prema moru

/

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) reagirala je na dopise tri općine vrbaske regije – Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna i Donjeg Vakufa, te je zaključkom zatražila sastanak sa nadležnima za planiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta, na kojem će zatražiti izgradnju novog kraka brze ceste od Nević Polja prema Bugojnu.

Kako je kazao ministar privrede SBK Sedžad Milanović, namjera je spriječiti da spomenute općine SBK ostanu izvan plana brzih cesta i mreže cesta u BiH.

– Mi smo ispred resornog ministarstva u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuli inicijativu koja se odnosi na projektiranje, izgradnju i nastavak brze ceste od Nević Polja do Bugojna, s krakovima za Gornji Vakuf-Uskoplje i Donji Vakuf, prema Jajcu, čega dosad nije bilo u planu brzih cesta i mreže cesta na području Federacije BiH – kazao je ministar Milanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je uputilo dopise općinama vrbaskog sliva na koji su se one pozitivno izjasnile.

– Danas smo nakon njihovih dopisa kao Vlada, uputili inicijativu prema federalnim organima nadležnim za projektiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta – dodao je.

Izgradnjom ove brze ceste Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno i Donji Vakuf, izbjegli bi saobraćajnu izoliranost, a dodatni motiv za gradnju ove saobraćajnice je spajanje sa hrvatskim autocestama preko Kupresa.

– Planirali smo u nekoj budućnosti nastavak projektiranja brze ceste od Bugojna prema Kupresu i dalje prema moru, kako bismo se spojili sa hrvatskim autocestama koje vode od Dubrovnika do Zagreba. Plan je ovaj dio Središnje Bosne spojiti s tim dijelom primorja brzom cestom ili autocestom – dodao je Milanović, prenio je Radio Donji Vakuf.

Izvor: biznisinfo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...