Tešanjski dnevnik 16-23.1.2017. godine

/

Ove godine zima se odlikuje niskim temperaturama kroz duži period. Nekoliko dana ove sedmice je po noći padao suhi sitni snijeg, a temperature ne izlaze iz minusa i kreću se od -3ºC do -10ºC. Putevi se dobro održavaju, a pored automobila po njima najčešće voze kamioni sa paletama drva. Ugalj i drva se intenzivno troše pa su mnogi zabrinuti, ako zima ovako nastavi, da će morati nabavljati nove količine. Oni koji koriste pelet došli su u problem jer je ovog proizvoda nestašica na tržištu. Nastala je velikom potražnjom u izvozu, a i sve većim korištenjem ove vrste ogreva u BiH. Obzirom na položaj grada i da je ugalj dominantan ogrev, da ima dosta nepravilnog načina loženja ,Tešanj je veoma često pritisnut smogom. U Tešnju nema stalnih mjerenja zagađenosti, a da ih ima sigurno bi rezultati bili nepovoljni i natjerali bi na promjene u cilju smanjenja zagađenosti putem toplifikacije ili stimulacije korištenja čistijih goriva.

Tešanj je proživio mirnu sedmicu, pa i nije bilo događanja u samom gradu za koja sam imao saznanja, a bila su za zabilježiti. Zato je bilo puno smrtovnica. Umro je i Bego Tahirović. Uvijek u odijelu sa bijelom košuljom ili u mantilu, tamnoput sijede kose, sa šeširom obilazio je čaršiju, a u zadnje vrijeme posebno autobusku stanicu gdje mu je i kuća. Bio je dugogodišnji bolesnik. Prije dvije godine smo ležali u istoj sobi i sjećam se kada je Begi došla “žuta minuta” strgao je braunilu (igla za infuziju) obukao se i napustio bolnicu. Tako je on dolazio i odlazio u bolnicu kada je on htio. Ovaj put je bilo nešto ozbiljnije pa je pronađen i u snijegu. Odveli su ga u bolnicu sa jakom upalom pluća, a vjerovatno se radilo i o moždanom udaru. Tako je nestao još jedan dekorativni detalj našeg grada.

I ako je bio sunčan dan sunčeve zrake su se teško probijalo kroz smog

Tešanjski ansambl gostovao na televiziji TV TK

Tešanjski ansabl je bio gost u emisiji Erde Redžepagić Pjesmom o Bosni TVTuzlanskog kantona. Emisija je trajala oko sat i dvadeset minuta, a u njoj su učestvovali Ajdin Hodžić prvi predsjednik, Enes Agić sekretar i Damir Galijašević nekadašnji rukovodilac orkestra, veliki oslonac i učesnik svim javnim nastupima Ansambla.

S lijeva:Ajdin Hodžić, Enes Agić, Erda Redžepagić i Damir Galijašević
Selma Plančić i dio orkestra

Bilo je govora o osnivanju Ansambla i trajanju već šestu godinu, koncertima i putovanjima, podršci Općine i privrednika.

U muzičkom dijelu su nastupili:Adna Smailbegović, Adelisa Krdžalić, Irma Katić, Nedžad Hasanbašić, Nermin Handžić, Selma Plančić. Nastupi Nejre Brka i Selme Ahmetagić su emitovani preko snimaka sa koncerta u Tešnju.

Inox Ajanović i Artisan na sajmovima u Evropi

Struktura tešanjske privrede se značajno izmjenila nakon rata 1992-1995. Posebne promjene su nastale i unutar pojedinih sektora. Promjene se prije svega odnose na dizajn, tehnologiju i pristup svjetskim tržištima. Najbolji primjer za to su firme Inox Ajanović d.o.o. i Artisan d.o.o.. Obje su nastupile na prestižnim sajmovima u Evropi. Inox Ajanović d.o.o. na sajmu Bau 2017u Münchenu gdje bilo 2000 izlagača iz 40 zemalja. Ovo je za Inox Ajanović treći nastup i ove godine su bili jedini izlagači iz Bosne i Hercegovine.

Artisan je izlagao po sedmi put samostalno na sajmu namještaja IMM u Kölnu i ovaj put uspješno i kao da su pretplačeni za osvajanje priznanja. Ove godine su u kategoriji german design award pobjednik za bloop coffee stolove.Njihov slogan ove godine na sajmu je bio:Doživite našu ljubav prema drvetu.

U Kölnu je bilo 7 učesnika iz BiH, koji su imali zajednički nastup u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a šest firmi je nastupilo samostalno. Među njima i MS&WOOD iz Fojnice čiji vlasnik je Tešnjak Muhamed Pilav. I ova firma je dobila priznanja na ovom sajmu.

Vlasnik Inox Ajanović Dženan Ajanović desno sa saradnikom Mirzom Hadžiavdićem tehničkim rukovodiocem na štandu u Münchenu

Izvoz proizvoda od drveta iz BiH zadnjih godina raste i protekloj godini iznosio je 250 miliona eura od čega trećina ide u Njemačku. Ono što je važno je da u ovoj cifri sve više preovlađuju proizvodi vlastitog dizajna proizvedeni na savremnim mašinama od domaćih sirovina.

Ponuda na ovakvim prestižnim sajmovima mora biti svjetski proizvod.

Firma Inox Ajanović radi po vlastitom i dizajnu kupca, realizaciju vrši na savremenim mašinama i tehnologiji koja obezbjeđuje vrhunske zahtjeve kupca.

Artisan obezbjeđuje dizajn renomiranih dizajnera, raspolaže najsavremenijim tehnologijom za realizaciju projektovanog dizajna i u promociji koristi najbolja mjesta u svijetu kao što je sajam u Kölnu.

Ovakav pristup proizvodnji i plasmanu stvara veće učešće rada u proizvodu, angažuje dobre stručnjake i organizaciju, primjenu svjetskih standarda i daje dugoročnu stabilnost kompaniji što je interes radnika, vlasnika i države.

Stare fotografije


U okviru motorne industrije u bivšoj Jugoslaviji organizovana su sportska takmičenja pod nazivom Motorijada. Na jednoj od njih u Rakovici kod Beograda u drugoj polovini sedamdesetih godina učestvovale su i ekipe Pobjede. Na fotografiji su nogometaši, strijelci i šahisti.

Stoje s lijeva: Esad Salkičević Esko, Ismet Isić Roci, Enes Hadžihasić, Atif Terzić, Ibrahim Hukić, Sakib Brkić, Husein Galijašević, Sulejman Borovac, Salko Hadžiselimović, Muharem Sofić Hare, Momir Toprek.

Čuče: Nešad Prnjavorac, Muhamed Hadžihasić, Rifat Ferizbegović Bambi, Midhat Hrnjić Bratko, Adil Bukvić Hare, Nijaz Huskić Nesko, Juso Mešić, Moman Toprek i Husein Zaimović.

Husein Galijašević

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...

IZBORI 2022- PATRIOTIZMOM DO OPSTANKA NA VLASTI

Piše: Haris Sejdić Evo nas ponovo u izborima, općim izborima,...