Sabina Softić: Djevojka koja će Vas inspirisati da budete bolji

/

Petak ujutro, negdje oko 9 sati, zaustavljamo se na jednom od brežuljaka u naseljenom mjestu Kardaglije, općina Tešanj. Snijeg je prekrio brda i stvorio onaj pozitivni novogodišnji ambijent. 

Na inicijativu direktorice ZOS radija Amele Sejdić, predstavnici našeg radija zajedno sa ženama iz UŽ ”Ruka” Kalošević su odlučili posjetiti Sabinu Softić iz Kardaglija a kako bi donijeli i u njen dom dovoljno radosti u vrijeme novogodišnjih praznika.
Sa životnom pričom ove hrabre djevojke nas tokom putovanja upoznaje Haris Alić, koji se već godinama unazad pokušava izboriti za bolje sutra Sabine. Kako smo saznali, Sabina je oboljela nakon završetka srednje škole i danas je paraplegičar koji se kreće isključivo uz pomoć kolica. Tokom humanitarnih akcija koje su za nju vođene Sabini je obezbjeđeno liječenje u Turskoj, koje je omogućilo da se sačuva funkcija ruku ali i govora. Nedavno je dobila i svoju kuću, koja je prilagođena njenim potrebama, a koju je izgradilo NHU ”Oslonac”. 
Priča ove djevojke i njene borbe za život vas nikad neće ostaviti ravnodušnima, nego će Vas natjerati da pokušate učiniti nešto više.
Na vratima porodične kuće dočekuje nas Sabinina nana, žena koja je Sabini sve na ovom svijetu i koju Sabina zove mama. Kad nam pojašnjava kako je nana najveći oslonac u životu ne možemo a da ne primjetimo ljubav u Sabininim očima, koja u jednom momentu za nanu kaže:”Ona je moje sve”.
U toploj atmosferi uz tortu koju je za ovu priliku pripremila caffe-slastičarna ”Raffaeo” Sabina nam je ispričala svoje male željice. Kaže ne očekuje previše, trenutno bi voljela imati bolji laptop jer se postojeći raspada, a to je njena jedina komunikacija sa vanjskim svijetom, naime sa postojećim kolicima Sabina ne može daleko. Na naše pitanje koliko je često obilaze drugarice, Sabina kaže da dođu, ali i da ona ima razumijevanja jer one sad već imaju svoje porodice pa nije uvijek lako odvojiti vrijeme. 
Bez obzira na sve, bistrina njenog zelenog oka ukazuje da je puna optimizma i želje da savlada sve ono što život donosi. Od života ne očekuje puno. Prijatelje koji će doći posjetiti je, promjeniti svakodnevnicu. Kako smo saznali u povratku od Harisa Alića, sredstva za nabavku električnih kolica za ovu djevojku su skupljena i ista će uskoro biti nabavljena. 
Sabini smo uručili naše skromne poklone uz nadu da smo ovoj 26-godišnjoj djevojci uspjeli uljepšati makar ovaj dan, a svi vi koji želite Sabinu posjetiti ili na neki način pomoći javite se Harisu Aliću na broj: 063/448-103.
Rifa Vilašević/zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...