Tešanjski dnevnik 11-18.11.2019. godine

/

Velika hapšenja uz veliku medijsku pozornost kao i uvijek kada je u pitanju korupcija. Uhapšeni su prodavači lažnih srednjoškolskih i fakultetskih diploma, te fudbalske sudije i delegati za uzimanje novca radi namještanja rezultata takmičenja.

Krivična djela za koje se odavno zna i o kojima već i vrapci na grani znaju. Reklo bi se da se radi o efikasnosti policije i tužilaštva. Međutim, naviru sjećanja na prethodna slična hapšenja praćena TV kamerama, specijalcima sa fantonkama na glavi i slično. Ko se još sjeća afere sa Delmustafićem, zatim Čauševićem direktorom Uprave za indirektno oporezivanje, Lijanović je nakon visoke presude oslobođen bez prava žalbe, a koliko tek onih optužnica koje smo zaboravili. Niko nije osuđen i zatvoren za odsluženje kazne. Zato, i istoj sedmici, informacija, da je jedan siromah osuđen i da leži u zatvoru zbog otuđena tri metra drva iz šume zaista zvuči paradoksalno.

Vrijeme relativno toplo za ovo doba godine. Temperature se ne spuštaju ispod 5ºC, a dnevne idu i do 20ºC.

U restoranu Central u Bukvi svirao je Balašević Tribute Band, sastav koga smo prije 8 godine sa oduševljenjem gledali tešanjskoj Gradini. Okupio je ljubitelje muzike Balaševića, i to baš u vrijeme dok se on oporavlja od pretrpljenog infarkta.

Završen prvi Hifa Oil Student Competition 2019

U sjedištu Hifa Oil u Tešnju, završnom prezentacijom, proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, završen je prvi Hifa Oil Student Competition 2019. To je naziv projekta u kome studenti ekonomskih fakulteta rješavaju zadatke iz ekononskih nauka, a prema projektnom zadatku Hifa oil. Svoje radove izložili su studenti ekonomskih fakulteta iz Zenice, Banja Luke, Mostara i Sarajeva. Za najbolje radove predviđene su i novčane nagrade: prvo mjesto 1.500 KM, drugo mjesto 1.000 KM i treće mjesto 500 KM.

Znanje je osnovni preduvjet za uspjeh, a mladi su budućnost u koju svi zajedno moramo ulagati. Upravo s tom vizijom, a povodom Međunarodnog dana studenata koji se obilježava sredinom novembra, organiziramo naš Hifa Oil Student Competition 2019. Želja nam je da ovo postane svojevrsna smotra znanja i takmičenje najboljih studenata i univerziteta u Bosni i Hercegovini. Posvećeni razvoju i napretku naše države i društva, nastojimo i na ovaj način dati priliku mladima da ovdje ostvare svoje snove – kazala je Sumeja Ahmetlić direktorica marketinga Hifa Oil Grupacije.

Cilj je da Hifa Oil Student Competition preraste u tradicionalno takmičenje koje bi se održavalo svake godine i koje bi okupljalo najbolje studente bosanskohercegovačkih univerziteta.

Dr. Vernan Hadžiselimović je prestavio grupaciju studentima. U kompaniji koja je u usponu uvijek ima novosti kao što je osnivanje nove članice u Crnoj Gori Hifa oil CG. Pored Hifa oil i Hifa oilCG grupaciju čine: Eurometali, Euroroal, Eurostil, Bitrol Slovenija, Petrobit, Europower, LB profil GMB Njemačka i LB profil BH.

Poredak:

  1. Ekonomski fakultet  Univerziteta u Zenici
  2. Ekonomski fakultet Sveucilista u Mostaru
  3. Ekonomski fakultet Banja Luka i Ekonomski fakultet Sarajevo.

Studenti sa vlasnikom Izudinom Ahmetlićem, dr. Venanom Hadžiselimovićem i Sumejom Ahmetlić

Održana Konstituirajuća sjednica Općinskog odbora OO SDP BiH Tešanj

Nakon što je na Izvještano-izbornoj konferenciji održanoj 6.10.2019. godine za predsjednika OO SDP BiH Tešanj izabran Senad Subašić, 10. novembra 2019. godine održana je Konstituirajuća sjednica novog saziva Općinskog odbora, za mandatni period 2019 – 2023. godina.

Izabrano je Predsjedništvo OO SDP BiH Tešanj za naredni mandatni period i to:

Za potpredsjednike OO SDP BiH Tešanj izabrani su Ermina Salkičević – Dizdarević, Boban Kršić i Nermin Deljkić.

Za sekretara OO SDP BiH Tešanj izabran je Vedran Kaser.

U novi saziv Predsjedništva OO SDP BiH Tešanj izabrani su i: Dženaida Subašić, Sead Rožajac, Enes Hodžić, Idham Kruško, Hasan Galijašević, Sejdo Kadušić, Elvir Pilav i Semir Čamdžić.

Tešanjski osnivači novina, urednici i novinari

Prve bosanskohercegovačke novine Bosanski prijatelj su štampane 1850. godine u Zagrebu, a Bosanski vjestnik su novine koje su prve štampane u BiH i koje predstavljaju početak moderne i redovne štampe. U početku se autori vijesti nisu potpisivali, pa je i teško reći da li je neko iz Tešnja pisao za te listove. Tešanj je bio tada značajno mjesto i sigurno su postojali tekstovi iz Tešnja u tim počecima.

Brz i pristupačan pristup informacijama u proteklih više od 100 godina imao je veliki uticaj na razvoj kulture, brzo prenošenje znanja iz svih oblasti i u cjelini na razvoj društva. U tom cijelom periodu politika je vidjela šansu da se koristi ovim sredstvom da dođe do glasača, a da istovremo kudi konkurentske političke partije. Tako su časopisi iz kulture promovisali književna djela, a novine najčešće političke partije i lidere političkih partija. Tehnologija prenošenja informacija je napredovala, a otkrićem personalnog računara, interneta, društvenih mreža danas su svi korisnici postali novinari, a listovi uglavnom koriste vijesti sa mreža i rade bez novinarske mreže na terenu. Javnim emiterima upravljaju stranke pobjednice na izborima, a većina današnjih novina liče na stranačke biltene.

Izlaženje časopisa i novina obilježili su tešanjski osnivači, urednici novinari. Pokušaću ih nabrojati, svjestan da nisam imao sve informacije i da dosta toga nedostaje.

Osnivač časopisa Behar je Adem-aga Mešić. Izlazio je od 1900 do 1911. godine latinicom dva puta mjesečno. Prvi glavni i odgovorni urednik je bio Edhem Mulabdić, a nakon njega još njiih pet.

Emin-beg Kapetanović, činovnik poreznog ureda Tešanj, izdavač je i vlasnik Tešanjskog dnevnika koji je izašao u pet brojeva, bez dozvole, pa je bio zabranjen. Pisan je ćirilicom i arebicom na šapirografu.

Šaćir Dedić je 1901. imenovan za upravitelja Osnovne škole u Tešnju. Bavio se pisanjem i objavljivao članke u književnom časopisu Behar.

Humoristički list Bockalo – 1903. pokrenuto je izlaženje u Tešnju. Urednik lista nepoznat. Nije dostupan primjerak ovog lista u Tešnju i Sarajevu, a nije evidentiran u Bibliografiji štampe BiH od 185-1941. autora Đorđa Pejanovića. Narodni univerzitet je obnovio izlaženje lista od 1972-1977. godine, a glavni urednik je bio Smail Terzić Penjak.

Firma Planjax, čiji je vlasnik Bajruzin Hajro Planjac, osnivač je lista Tešnjak koji izlazio od augusta 1997. godine, a glavni urednici bili su Fahrudin Hrvić i potom Amir Brka.

Musa Ćazim Ćatić je objavio u Bošnjaku (XIII/1903, 28, 3) članak pod naslovom Moji doživljaji u Carigrad, pa se i on može smatrati jednim od prvih tešanjskih novinara.

Odlukom skupštine Muslimanske napredne stranke 24.8.1908. godine osnovan i pokrenut list Muslimanske napredne stranke Muslimanska svijest. Inicijator i pokretač osnivanja stranke je Adem-aga Mešić iz Tešnja. Urednici lista bili su Adem-aga Mešić i Muhamed-aga Bajraktarević.

Više informacija o tešanjskim osnivačim alistova i časopisa, urednicima i novinarima i njihovim tekstovima traži mnogo istraživačkog rada, a ja sam ovdje zabilježio samo meni dostupne podatke

Nakon Drugog svjetskog rata do danas iz Tešnja su izvještavali novinari različitih obrazovanja, najčešće uz svoj redovan posao. Radili su u u različitim institucijama i fabrikama, od prosvjetnih radnika, općinskih zaposlenika do ranika u tvornicama. Veoma malo je bilo novinara koji su se profesionalno bavili novinarstvom.

Adil Galijašević, Tešnjak sa prebivalištem u Doboju izvještavao je za novinsku agenciju Tanjug i sa tešanjskog prostora.

Smail Terzić, urednik lista Bockalo, urednik Radio-Tešnja, dopisnik Glasa komunaOslobođenja i drugih listova, jedan od najpoznatijih i najkativnijih novinara iz Tešnja, o kome sam pisao u Dnevniku.

Hasan Brkić. Izvještavao je za Sportske novosti iz Zagreba, zatim za Večernji list i Arenu, a povremeno je pisao za OslobođenjeVečernje i Jutarnje novine iz Sarajeva.

Hasan Brkić

Ramiz Brkić je dugogodišni prosvjetni radnik koji je završio Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, odsjek Žurnalistika. Bio je direktor Narodnog univerziteta Tešanj. Izvještavao je još kao gimnazijalac za Sportske novine Zagreb i Sport Beograd, zatim za Večernje novostiOslobođenjeVečernje novineJutarnje novineZadrugar, povremeno za ASUnuSlobodnu Dalmaciju, ratni list Bosna expres iz Frankfurta, BH News, Avazov Sport. Posebno je aktivan u okviru Planjaxa gdje je bio član uredništva lista TešnjakMenadžer i dr. Bio je urednik i školskog lista Neven.

Ramiz Brkić

Senad Durkalić počeo izvještavati za Večernje novine 1977. godine. Izvještavao je za OslobođenjeGlas komunaNašu riječBH eksluzivSport MarkerJutarnje novine. Radio je za lokalne radio i TV stanice.

Senad Durkalić

Alija Galijašević izvještavao je za Oslobođenje,Glas komuna, Tešnjak, Menadžer, Privredni pregled i dr.

Amir Brka je prvenstveno angažovan kao član redakcija ili glavni urednik književnih i kulturnih časopisa, ali povremeno je bio i saradnik iz oblasti kulture u Oslobođenju, te dobojskim listovima Glas komuna i Slobodni reporter, u ratu je bio glavni urednik Radio-Tešnja i lokalne TV stanice lista, osnovao je i bio glavni urednik lista Gradina, zatim glavni urednik lista Tešnjak, bio je član uredništva zeničkog časopisa za kulturu Znak Bosne i Godišnjaka BZK “Preporod” Sarajevo, a od 2006. godine je glavni urednik časopisa za kulturu Diwan koji izdaje Biblioteka iz Gradačca.

Azemina Smailbegović Mulahuseinović, završila je Fakultet političkih nauka odsjek Žurnalistika. Radila je u Radio-Tešnju, povremeno izvještavala za Oslobođenje i prva osnovala privatnu radio stanicu u Doboj Jug Radio ZOS.

Azemina Mulahuseinović

Nafa Bukvić, izvještavala za Oslobođenje i Glas komuna, bila zaposlena u Radio-Tešnju.

Safet Turalić, završio Fakultet političkih nauka, izvještavao za list Danas.

Mirudin Aldobašić je izvještavao za Radio BiH, Oslobođenje i Glas komuna.

Aleksandar Nejman, profesor srpskohrvatskog jezika, pisao je reportaže, osnivač je školskog lista Neven i dugogodišnji urednik Radio-Sarajeva.

Mato Mandić pisao je za Glas komuna i uređivao i za Bilten Skupštine opštine Tešanj.

U Tešnju su se pojavljivali listovi Gradina, Tešnjak, Bockalo, zatim fabrički listovi, listovi složenih organizacija uduženog rada. Tako je Pobjeda imala svoj list koji je nosio naziv fabrike, a uređivao ga je Smail Terzić koji je obavljao poslove referenta za informisanje, bošnjački list Gradina Tešanj osnovao je i bi mu glavni urednik Amir Brka, izlazio je 1994-1995. godine, list Čupko je bio list Dječije ambasade, a urednica je bila Zulejha TerzićDawa, list muslimanske omladine, uređivao Semir Bašić.

U ratnom i poratnom periodu izlazili su Tešanjske ratne novine TRN (izdavač Općina) urednik Abdurahman Čolić, Patriotski list (izdavač Treći korpus), Naša Bosna (Komanda operativne grupe 7-Jug), List Udruženja Tešnjaka u Zenici (izdavač Udruženje Tešnjaka u Zenici) urednik Bajruzin Hajro PlanjacPousorac urednik Fahrudin HrvićUsora list Hrvatskog vijeća obrane, urednik Miroslav Bratić.

Ahmed Bosnić, zasigurno jedno od najvećih novinarskih imena rođenih u Tešnju.Profesionalni novinar, osnivač je i glavni urednikbrojnih listova.

Raska Denjalić,završila Fakultet političkih nauka odsjek Žurnalistika. Svoju karijeru ostvarila je u Sarajevu,

Mehmedalija Šišić, završio Fakultet političkih nauka odsjek Žurnalistika, a svoju karijeru ostvario na Radio-Sarajevu.

Hajrudin Redžović je radio i TV novinar. Izvještavao za DemusOslobođenje, portal Buka i dr. (Hajrudin je bio dopisnik više listova, ali nisam mogao obezbjediti informacije od njega).

Hajrudin Redžović

Muhamed Čabrić je najagilniji poslijeratni novinar. Novinarstvom se počeo baviti krajem 1992. godine kada nakon se nakon ranjavanja uključuje u rad Radio slobodnog Doboja. Prve članke objavljuje u Glasniku slobodnog Doboja. Od 1995. godine radi u timu za informisanje brigade, a zatim u Službi za informoisanje 37. divizije. Značajno iskustvo stiče u listu Gradina. Od 1995. godien počinje raditi za Dnevni avaz gdje radi do 2017. godine. Radio je i za RTV BiH RTV FBiH (za koju izvještava i danas), a radio je i za lokalne listove koji su povremeno izlazili kao što su Tešnjak, Bosanski reporter Radnički list.

Muhamed Čabrić

Miralem Begić, dopisnik je oslobođenja i sa podrućja Tešnja

Rifa Vilašević radi u ZOS radiju od 2015. godine, kao novinar i glavni i odgovorni urednik. Prije toga radila je kao na NTV ”Amna” od 1999. do 2014. godine, kada je radila i kao dopisnik TV OBN i za emisiju Liberty TV, koju producira Radio Slobodna Evropa.

Arnes Grubešić, dopisnik Radio Slobodne Evrope izvještava i sa područja Tešnja.

Danas u Tešnju egzistiraju dvije TV stanice TV Smart i TV Amna i Ra, tri radio stanice:Radio antena JelahZOS radio i Radio Tešanj.

Osnivač TV Smart je Sedžad Ibrahimkadić koji zajedno sa suprugom Medihom obavlja i novinarski posao. Ostali novinari u ovoj TV kući su Melika Balić, Esad Ćosatović i Halid Fejzić.

Osnivač TV Amna je Halid Hundur koji radi i novinarske poslove uz povremeno angažovanje i drugih novinara koje sam već nabrojao. Izdaje i list Bockalo sa istim logotipom kao i izdanja iz 1972. godine. Urednik je Bockala.

Osnivači Antena radija su Fahrudin Hrvić, Samir Hojkurić i Suad Livnjak, a osnovana je 1998. godine. Poslije je vlasništvo preuzeo sam Fahrudin, a nakon smrti njegov sin Anid koji se bavi i novinarskim poslom.Danas novinarske poslove obavljaju Nihada Hatibović Nina, Almir Agić, Almir Subašić Ćime.

ZOS radio od Azemine Smailbegović preuzima firma Koteks i seli iz Matuzića u Tešanj. Dio je programa Slobodne Evrope kao i emisije Udri muški, te pored slušanosti ovaj radio ide uživo u jutarnjem programu na TV1 preko skypea. Od 2014. godine ima i web stranicu. Novinarske poslove obavljaju: Amela Sejdić, diplomirani žurnalista na Fakultetu političkih nauka, Rifa Vilašević i Belma Hasanbašić dipomirani žurnalista na Fakultetu političkih nauka.

Radio je Tešanj je osnovao Narodni univerzitet 1969. godine, a 2000. godine je privatiziran i od tada je vlasnik Senad Alić, a kao jedini novinar je Elvira Silajdžić.

U ovom tekstu nisu obuhvaćeni svi novinari, niti svi listovi za koje pišu oni koji su navedeni. Ovo je samo kratak pregled meni dostupnih podataka.

Izviđači iz Tešnja pobjednici Izviđačkog višeboja “Kozara 2019”

Dodjelom priznanja i pehara najboljim, te spuštanjem izviđačke zastave danas je u našem gradu završen tradicionalni Izviđački višeboj “Kozara 2019” kojeg organizuje Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora.

Ovogodišnji višeboj , kojeg je juče otvorio gradonačelnik Milenko Đaković, okupio je izviđače iz BiH, Srbije Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore.Oko 400 izviđača iz 38 ekipa u Prijedor je stiglo iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Banjaluke, Sarajeva, Niša, Bele Crkve, Herceg Novog, Osijeka, Rijeke, Brčkog, Tešnja, Trebinja, Zenice, Zavidovića, Petrova, Broda, Vareša, Banovića, Konjica i Nemile.

Prvo mjesto osvojio je Odred izviđača “Crni vrh” iz Tešnja, drugo mjesto Odred izviđača iz Brčko Distrikta i treće Odred izviđača “Smet” iz Zenice.

Mujo Pobrić, starješina pobjednčkog Odreda izviđača “Crni vrh” i predsjednik Saveza izviđača Federacije BiH kaže da su u Prijedoru prisutni godinama na svim izviđačkim takmičenjima.

Pobjednici ekipa “Sunshine”Odred izviđača “Crni vrh” iz Tešnja

Starješina odreda Mujo Pobrić,Aida Dedić-vođa ekipe,Sumeja Sadiković,Emina Ramić,Hanan Subašić,Ehlimana Pobrić

Mujo Pobrić, starješina pobjedničkog Odreda izviđača “Crni vrh” Tešanj

I nekako tradicionalno ovdje postižemo jako dobre rezultate. Drago nam je zbog tog ali to nije jedini razlog našeg slavlja jer smo i ovaj put vidjeli naše stare prijatelje, družili smo se i bilo nam je lijepo Sve čestitke organizatoru i hvala svima koji su doprinijeli ovom prekrasnom druženju – rekao je Pobrić.

Foto zabilješka

Firma Elez vrši završne radove na pristupnom putu za Gradinu

TOŠK završio polusezonu na trećem mjestu

Fudbaleri TOŠK-a završili su polusezonu u 2019. godini na trećem mjestu Prve lige Federacije BiH sa istim brojem bodova kao i drugoplasirano Goražde. Prvi je Olimpik sa 6 bodova prednosti. U zadnjoj utakmici pobijedili su ekipu Travnika sa 2:0.

Stare fotografije

Stoje:Garo i Enes Halilović Mucika

Čuče:Enver Jabandžić i Zoran Stijaković

Na fotogarafiji se nalazi zgrada na Tepetu koja je nekada bila kasarna. Počlsije Drugog svjetsakog rata u ovoj zgradi je bila vojsaka. Na gradskoj pijaci u Turalića magazinu bila je neka vojna oprema (danas stambena zgrada Pobjede. Stražarsko mjesto je bilo preko puta magazina uz zgradu Hasana Mulabećirovića (sada parking)

S lijeva: Enes Halilović Mucika, Hajrudin Hadžić Skula, Ekrem Ljevaković

Čuče: Sabahudin Hadžić Car, Ekrem Silajdžić, Nedžad Bračkan i Anto Gašić Rauš

(Fotografije Enesa Halilovića Mucike)

Husein Galijašević/zosradio.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

STROGO POVJERLJIVO!

Piše: Haris Sejdić Napomena: Kolumna je prvobitno bila objavljena na...

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović: Genocid nad Bošnjacima mi ne dozvoljava da mi nešto drugo bude prioritet u pisanju

Bosanskohercegovačka književnica Hazeta Hamzić Salihović, koja živi i stvara...

IZBORI 2022-POPULIZAM

Piše: Haris Sejdić Znamo li definiciju populizma ? Šta je...

IZBORI 2022- PATRIOTIZMOM DO OPSTANKA NA VLASTI

Piše: Haris Sejdić Evo nas ponovo u izborima, općim izborima,...