Od 17. marta u upotrebi pasoš o vakcinaciji

/

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a, kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom ili ako pristanu na karantin.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Rejndirs (Reynders) je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za od vakcina koje je odobrila nadležna evropska služba i to su “Pfizer/BioNtech”, “AstraZeneca”, “Moderna” i “Johnson&Johnson”.

Pasoš-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantin se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uvjerenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...