Samantha Power od danas u službenoj posjeti BiH

/

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj  (USAID) Samantha Power boravit će od danas do petka, 21. januara, u posjeti BiH da bi istakla čvrsto opredjeljenje SAD-a za promociju pomirenja, izgradnje demokratske i prosperitetne budućnosti u stabilnoj i funkcionalnoj BiH sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima.

Tokom posjete, Power će imati sastanke ​​sa USAID-ovim lokalnim nevladinim partnerima, u oba bh. entiteta i iz svih većih etničkih grupa.

Ona će se sastati sa zvaničnicima vlade, civilnim društvom i mladim aktivistima, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelim žrtvama rata.

Tokom svih razgovora Power će naglasiti snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država promoviranju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH.

Ova posjeta dolazi u vrijeme pojačanih tenzija i retorike podjela u BiH.

Power će tokom svoje posjete naglašavati potrebu da svi u BiH rade na jedinstvu i zajednički jačaju napore za izgradnju sigurne i stabilne budućnosti za sve građane BiH.

Uoči posjete, Power je podržala visokog predstavnika Christiana Schmidta, što se odnosi i na podršku u eventualnoj primjeni bonskih ovlasti.

Kako su saopćili iz USAID-a, Power i Schmidt su 14. januara razgovarali uoči njene posjete Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o, kako je navedeno, političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

zosradio.ba/Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...